Utrechtse ecoloog is New Scientist Wetenschapstalent 2021

Utrechtse ecoloog is New Scientist Wetenschapstalent 2021

Twee UM'ers grijpen naast de prijzen

11-06-2021

Twee van de drie finalisten kwamen uit Maastricht, maar het is de Utrechtse onderzoeker Edwin Pos die zich Wetenschapstalent van het jaar mag noemen. Dat maakte het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist op donderdagavond (10 juni) bekend in De Balie, waar de drie finalisten een presentatie gaven. 

Pos, die onderzoekt hoe ecosystemen veranderen, won op grond van publieksstemmen (zevenduizend in totaal) en het oordeel van een vijfkoppige jury. Hij ontvangt een geldprijs van 2500 euro.

De twee Maastrichtse onderzoekers grepen dus naast de prijzen. De biomedische wetenschapper Aurélie Carlier heeft een virtuele patiënt ontworpen, waarmee artsen beter zicht krijgen op botbreuken en nieuwe therapieën kunnen ontwerpen. En neurowetenschapper Kay Dekkers heeft een model ontwikkeld om mensen via een score inzicht te geven in hun ‘breingezondheid’. 

In totaal hadden Nederlandse en Vlaamse universiteiten vijftig jonge onderzoekers aangedragen voor het New Scientist Wetenschapstalent 2021.