In najaar evenement over seksueel geweld aan de UM

In najaar evenement over seksueel geweld aan de UM

Resultaten eigen onderzoek naar seksueel geweld worden dan gepresenteerd

15-06-2021

MAASTRICHT. Vorige week bleek uit een rapport van Amnesty International dat 11 procent van de vrouwelijke studenten tijdens de studietijd wordt verkracht. De Universiteit Maastricht organiseert in het najaar een evenement over dit onderwerp.

Dan zullen de resultaten van een eigen onderzoek naar seksueel geweld naar buiten komen en presenteert men maatregelen om seksueel geweld te voorkomen en slachtoffers beter te helpen. Wanneer het evenement precies zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. De organisatie mikt op oktober, zegt diversity officer Constance Sommerey.

De enquête werd eerder dit jaar gehouden onder 2700 studenten, uitgevoerd door een groep onderzoekers van het University College Maastricht, de faculteit psychologie en neurowetenschappen en de faculteit Health, Medicine en Life sciences. Sommerey vertelde eerder in Observant dat de meerderheid van de slachtoffers niet weet waar ze naartoe moeten en, als ze het wel weten, niet voldoende vertrouwen hebben in de instantie of persoon.

Betere informatievoorziening staat daarom hoog op het lijstje. Ook denkt men bijvoorbeeld aan het vergroten van de expertise aan de UM op het gebied van het behandelen van trauma’s. De universiteit werkt bij het opstellen van de plannen samen met studenteninitiatieven als We Care, een studentenorganisatie van de UM die slachtoffers van seksueel geweld helpt, en Consent Matters, een initiatief van studenten van het University College Maastricht die er onder andere voor pleiten dat seksuele intimidatie strafbaar wordt gesteld.