Kabinet wil twee scenario’s voor hoger onderwijs

“Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden”

21-06-2021 · Nieuws

NEDERLAND. Hogescholen en universiteiten moeten zich voorbereiden op twee scenario’s voor het nieuwe studiejaar: eentje zonder en eentje met de anderhalve meter. Dat is geen populaire boodschap van het kabinet.

Het gaat de goede kant op met de corona-epidemie: er zijn steeds minder patiënten. Maar zal dat zo blijven? Het kabinet durft nog niet te zeggen hoe het in september zal gaan. Dat kan pas half augustus.

Dus moeten het mbo en hoger onderwijs rekening houden met twee scenario’s, zeiden De Jonge en Rutte vrijdagavond tijdens hun persconferentie. De volgende dag stuurde onderwijsminister Van Engelshoven een brief aan de onderwijsinstellingen.

“Ik vraag u daarom u voor te bereiden op een situatie waarbij 1,5 meter is losgelaten”, schrijft ze, “en tegelijkertijd een terugvalscenario paraat te hebben waarbij nog wordt uitgegaan van de 1,5 meter.”

Te laat

Dat is niet wat studentenorganisaties ISO en LSVb wilden horen. “Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden”, zegt Lisanne de Roos, de nieuwe voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Het is onbegrijpelijk dat studenten en instellingen nóg langer in onzekerheid blijven over hoe het komende collegejaar eruit gaat zien: 13 augustus is echt te laat.”  

De Landelijke Studentenvakbond meent dat instellingen zich moeten richten op “het beste scenario”, zegt de nieuwe voorzitter Ama Boahene, en dat is de terugkeer van fysiek onderwijs.

Ze zijn de enigen niet. “Hogescholen gaan uit van het optimale scenario: vanaf 15 augustus geen anderhalve meter meer”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. “Wij zijn klaar om op verantwoorde manier weer volledig open te gaan.”

Goed nieuws

De universiteiten willen ook liever niet aan beperkingen denken. “Het is heel goed nieuws dat vrijwel alle coronabeperkingen voor het hoger onderwijs worden afgeschaft”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU. “Daardoor kunnen de eerstejaarsstudenten toch genieten van hun introductieweken en kijken we uit naar een nieuw studiejaar zonder beperkingen.”

Hoe belangrijk fysiek onderwijs ook is, het online onderwijs is de universiteiten deels wel bevallen. “Universiteiten nemen de goede elementen hiervan mee om hun onderwijs nog verder te verbeteren”, staat in de reactie.

Ze denken aan onderwijs “in blended programma’s”, oftewel deels online. Ook zien ze iets in “intensievere technische en didactische ondersteuning van docenten” bij het onderwijs, staat kortweg in het bericht op de website.

Maastricht

Het onderwijs aan de Universiteit Maastricht zal na de zomer weer grotendeels op de campus plaatsvinden, maakte het college van bestuur onlangs bekend. Grotendeels, want de kans is groot dat tegen die tijd het aantal mensen in binnenruimtes nog een maximum zal kennen. Alle studenten worden dus als vanouds in Maastricht verwacht, zonder anderhalve meter afstand, maar misschien wel nog - als het RIVM dat voorschrijft - met mondkapje, zelftesten, looproutes en thuisblijven bij klachten. 

HOP, Bas Belleman/ WD

Kabinet wil twee scenario’s voor hoger onderwijs
Studying at UNS 40
Auteur: Redactie

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: coronacrisis,corona,hybride,online,open campus

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.