Héél grote tablets aan de muur

Héél grote tablets aan de muur

Technische voorbereidingen 2021/2022

20-06-2021

MAASTRICHT. “Je zou het kunnen zien als een IPad van 86 inch”, zegt Jean-Paul Beusen, informatiemanager bij de rechtenfaculteit. In een van de onderwijslokalen kijken we naar het enorme touchscreen aan de wand. Bovenop het scherm zit een camera die “wel tien meter ver reikt.” Aan het plafond hangt geluidsopnameapparatuur, bestaande uit zeven kleine microfoontjes. “Daarmee worden de geluiden van buiten weg gefilterd, terwijl het geluid in het lokaal perfect hoorbaar is.” Fysiek, hybride of online onderwijs het komend academisch jaar; de rechtenfaculteit is er klaar voor.

Hoewel de overheid nog een kleine slag om de arm houdt lijkt het er op dat er vanaf september weer fysiek onderwijs zal zijn. Alleen studenten die vanwege reisbeperkingen echt niet naar Maastricht kunnen komen, mogen online bij de onderwijsgroepen aansluiten. Centrale regels over apparatuur en over hoe de faculteiten dit moeten organiseren zijn er niet, dat is aan hen zelf.

Toch hebben de drie faculteiten in de binnenstad één lijn getrokken. De School of Business and Economics (SBE) en de faculteit Arts and Social Sciences (Fasos) werken met dezelfde schermen en microfoons als de rechtenfaculteit, weet Beusen. Heel gebruiksvriendelijk, noemt de informatiemanager ze. “Het inlogsysteem is hetzelfde als op hun eigen computer en docenten komen direct in hun eigen werkomgeving terecht. Binnen twee minuten is het klaar voor gebruik.” Verder is het net een enorme tablet. Via de ‘white board app’ kunnen docenten aantekeningen maken, via de browserapp kunnen ze internetten en in de appstore kunnen nog veel meer applicaties gedownload worden. De apparatuur in Randwyck is vergelijkbaar, “maar zij werken met een ander merk.”

Ze zijn niet allemaal nieuw, zegt Beusen, de interactieve schermen en microfoons zijn al vanaf vorig jaar augustus geplaatst. Inmiddels zijn veertig onderwijsruimten bij rechten voorzien. In sommige lokalen hangen er nog extra geluidsboxen bij. “Bij SBE staan er zo’n 160 en er zijn er kortgeleden 55 op Tapijn bijgekomen.” En ook Fasos gaat uitbreiden, weet Beusen. “Een mega investering.”  Tienduizend euro per onderwijsruimte. De audiovisuele middelen zouden er sowieso komen, maar corona zorgde dat het hoger op de prioriteitenlijst kwam.

En zijn er verder nog nieuwe technische snufjes? De schermen zijn apart beveiligd, zegt Beusen. Daar komen hackers niet zomaar in. En ook de wifi is onder handen genomen. Hij wijst naar een modem/signaalversterker aan de muur. “In principe heb je met vier versterkers genoeg om overal te kunnen internetten. We hebben er nu meer dan twintig.” Daardoor is er ook in de facultaire binnentuin een goed signaal. “Dat geeft meer ruimte om met corona uit te wijken.”