Roeier Saurus naar Wereld Kampioenschap

Roeier Saurus naar Wereld Kampioenschap

Geselecteerd voor Nederlands team

21-06-2021

Woensdagochtend kwart over negen. Het is al ruim boven de twintig graden op de steiger van Saurus. In de verte nadert een skiff (eenpersoonsroeiboot) met daarin een boomlange – 1,95m, 94 kilo, schoenmaat 48 – blonde tweedejaars student geneeskunde. Nykle Krijgsveld is een van de twaalf roeiers die van 7 t/m 11 juli Nederland gaan vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap onder 23 jaar in Tsjechië. Hij neemt plaats in een vierpersoonsboot. Het is de eerste keer dat Saurus een roeier levert voor deze selectie.

Zes plat

Ze begonnen in maart 2020, vertelt Krijgsveld. “De gesprekken over een WK.” Wat moet een roeier presteren om geselecteerd te worden? “Zes plat op de twee kilometer op de ergometer en op zijn minst de C-finale roeien op de Nederlandse kampioenschappen skiff.” In lekentermen: “Je moet laten zien dat je sterk bent op de ergometer en snel in een eenpersoonsboot.” Begin mei, kort na dat NK was het selectieweekend in Amsterdam. Hij werd geselecteerd. “Ik drink nagenoeg nooit, maar toen het telefoontje kwam heb ik wel een of twee glaasjes champagne gedronken.”

Vijfduizend calorieën

Hij heeft er veel voor moeten doen (en laten) om zijn doel te bereiken. Op tijd naar bed: “Om helemaal uitgerust te zijn moet je minimaal acht uur slapen.” Zijn dieet is niet zo streng als dat van een gemiddelde topsporter, zegt hij. “Ik ben op een goed gewicht.” En dat met vijfduizend calorieën per dag (het gemiddelde voor een man is 2500) op drukke trainingsdagen. Hij trainde acht tot negen keer per week. Sinds hij weet dat hij naar het WK mag is het opgeschroefd naar tien keer per week. Samen met zijn twee teamgenoten Lukas Oldach en Luc Cornielje, en coach Bas van der Avoird. Een klein team, maar bij Saurus zijn niet meer ouderejaars zware roeiers, legt Krijgsveld uit. Oldach en Corneilje zijn te oud voor een onder 23 team, dus het WK was voor hen geen optie. Krijgsveld zit in de skiff en zijn teamgenoten in een tweepersoonsboot. “Samen hebben we er een dik jaar hard voor gewerkt, elkaar gemotiveerd en opgejut.” Uniek, zegt Krijgsveld. “Anderen uit de WK-selectie zitten in teams van soms wel dertig man. Die kunnen bijvoorbeeld ook in een acht trainen.”

In de weekenden oefent hij in Amsterdam met het WK-team. In een van deze weekenden roeide hij met zeven teamgenoten in een boot 37 kilometer naast de Olympische Holland acht tijdens een duurtraining. “Een hoogtepunt. Op volle kracht hielden we ze redelijk bij.”

Vier ‘Amerikaanse’ jongens

Meer dan een jaar lang keihard werken en met succes. Toch is er op de valreep nog een teleurstelling. Twaalf jongens werden geselecteerd voor het WK-team. Ze zouden worden verdeeld over een boot met acht het hoofdnummer, en een boot met vier roeiers. Weekenden lang trainde Krijgsveld in Amsterdam in de acht. De vierpersoonsboot lag nog aan de kant. Een viertal Nederlanders dat met een sportbeurs studeert aan beroemde Amerikaanse universiteiten voegde zich twee weekenden geleden pas bij de selectie. “Twee van hen gaan in de acht roeien. Ik moet terug naar de vier. Dat is een teleurstelling, maar uiteindelijk wil je de allersnelste acht.”

Hij laat zijn hoofd een beetje hangen als hij het vertelt, maar kijkt snel weer omhoog. “Maar het blijft een wedstrijd op het wereldtoneel. Als vier hebben we een underdogpositie. Maar misschien kunnen we iets moois laten zien.”