PAS-festival keert terug in september

Inclusief tentoonstelling over thuiswerken

23-06-2021

Een mix van muziek, theater en korte lezingen: dit jaar kan het Pleasure, Art & Science (PAS) Festival weer doorgaan. De zesde editie van het door Studium Generale georganiseerde festival vindt plaats op 3 en 4 september. Alle activiteiten zijn zoals altijd gratis, wel moeten mensen van tevoren reserveren.

Een beetje anders dan andere jaren is het nog wel. “We gaan ervanuit dat we anderhalve meter afstand moeten houden”, zegt Rob van Duijn, hoofd van Studium Generale. Daarom wordt PAS niet in alle universiteitsgebouwen in de binnenstad gehouden, maar op de Tapijnkazerne. “Daar hebben we de ruimte. Het hoofdpodium komt in de kuil, achter het hoofdgebouw. Het is een natuurlijke arena. Er passen 350-400 mensen in – mét afstand houden.”

Ook komt er een tent op het terrein waar mensen uiteenlopende voorstellingen – van theater tot circusacts – kunnen bezoeken. In Gebouw Z, waar internationale studentenvereniging Kaleido in de toekomst in zal trekken, komt een podium voor studentencultuur. De lezingen zijn in het hoofdgebouw.

Op vrijdag is er de opening met de Nederlandse band Luwten, op zaterdag een programma vanaf 15.00 uur. “We hopen dat in de middag gezinnen komen”, zegt Van Duijn. “Het PAS Festival had altijd al onderdelen die kinderen aanspreken, nu richten we ons daar ook echt op.”

Op zaterdag zal er ook vier keer een korte talkshow zijn. “Iedere keer gaan een wetenschapper en een kunstenaar met elkaar in gesprek”, vertelt Barbara Strating, programmamaker van Studium Generale. “Over de grens tussen wetenschap en kunst, maar bijvoorbeeld ook over wat inspiratie is. We nemen de gesprekken op als podcast.”

Het zal niet helemaal hetzelfde zijn, zegt Van Duijn. “De intimiteit is een beetje weg, dat is jammer.” Ook moeten mensen van tevoren een plekje reserveren. “Normaal mocht iedereen binnenlopen totdat de zaal vol zat. Nu willen we controle hebben op hoeveel mensen waar zijn.”

Desondanks zijn hij en de collega’s van Studium Generale vooral heel blij dat ze weer mogen. “Pas sinds 1,5 week begin ik echt te geloven dat het door kan gaan”, lacht Strating. “In plaats van sprekers afzeggen en alternatieven zoeken, kunnen we nu werken aan iets dat wel gaat gebeuren, dat geeft een heel andere dynamiek.”

Van Duijn heeft het publiek gemist. “We hadden tijdens de online lezingen vaak ‘volle zalen’. Dan herken je wel eens een naam uit de lijst, maar het gevoel van samen iets beleven is toch minder. De emotie is platter, zoals het scherm plat is. Het zal mooi zijn om mensen weer eens te zien reageren. Voor ons, maar ook voor de artiesten.”

Tentoonstelling over thuiswerkende UM’ers

In het verlengde van het PAS Festival, wordt op 13 september een tentoonstelling over thuiswerken geopend in het FSE-gebouw aan de Henri Spaaklaan. Programmamaker Barbara Strating van Studium Generale roept UM-medewerkers en studenten op om objecten in te sturen die hen herinneren aan al die maanden thuiswerken.

“Dat kan van alles zijn. Iemand heeft de joggingbroek opgestuurd die hij het hele jaar heeft gedragen. Iemand anders een blauw post-it-blokje, omdat ze in Zoom alles moesten kleurcoderen en zij blauw was. Zelf heb ik de hele tijd hetzelfde kopje gebruikt als ik aan het werk was. Zo kneuterig kan het zijn.” Wie geen object heeft kan ook een screenshot insturen van wat je webcam ziet. “Daar maken we collages van.”

Strating wil met de tentoonstelling het einde van het thuiswerken markeren. “Ik denk dat het belangrijk is om een punt te zetten. Het interessante vind ik dat het een gedeelde ervaring is, maar daarnaast ook heel persoonlijk. Ik wil graag iedereens verhalen horen.”

Wie wil meedoen aan de expositie kan vóór 15 juli een screenshot en/of een foto van het object dat je wil afgeven (inclusief de afmetingen) sturen naar [email protected]

Vanaf 15 juli staat het volledige programma online en kunnen mensen reserveren via www.pasmaastricht.nl

PAS-festival keert terug in september
Poster van het PAS Festival 2021