Een beetje anders dan andere jaren is het nog wel. “We gaan ervanuit dat we anderhalve meter afstand moeten houden”, zegt Rob van Duijn, hoofd van Studium Generale. Daarom wordt PAS niet in alle universiteitsgebouwen in de binnenstad gehouden, maar op de Tapijnkazerne. “Daar hebben we de ruimte. Het hoofdpodium komt in de kuil, achter het hoofdgebouw. Het is een natuurlijke arena. Er passen 350-400 mensen in – mét afstand houden.”
Ook komt er een tent op het terrein waar mensen uiteenlopende voorstellingen – van theater tot circusacts – kunnen bezoeken. In Gebouw Z, waar internationale studentenvereniging Kaleido in de toekomst in zal trekken, komt een podium voor studentencultuur. De lezingen zijn in het hoofdgebouw.
Op vrijdag is er de opening met de Nederlandse band Luwten, op zaterdag een programma vanaf 15.00 uur. “We hopen dat in de middag gezinnen komen”, zegt Van Duijn. “Het PAS Festival had altijd al onderdelen die kinderen aanspreken, nu richten we ons daar ook echt op.”
Op zaterdag zal er ook vier keer een korte talkshow zijn. “Iedere keer gaan een wetenschapper en een kunstenaar met elkaar in gesprek”, vertelt Barbara Strating, programmamaker van Studium Generale. “Over de grens tussen wetenschap en kunst, maar bijvoorbeeld ook over wat inspiratie is. We nemen de gesprekken op als podcast.”
Het zal niet helemaal hetzelfde zijn, zegt Van Duijn. “De intimiteit is een beetje weg, dat is jammer.” Ook moeten mensen van tevoren een plekje reserveren. “Normaal mocht iedereen binnenlopen totdat de zaal vol zat. Nu willen we controle hebben op hoeveel mensen waar zijn.”
Desondanks zijn hij en de collega’s van Studium Generale vooral heel blij dat ze weer mogen. “Pas sinds 1,5 week begin ik echt te geloven dat het door kan gaan”, lacht Strating. “In plaats van sprekers afzeggen en alternatieven zoeken, kunnen we nu werken aan iets dat wel gaat gebeuren, dat geeft een heel andere dynamiek.”
Van Duijn heeft het publiek gemist. “We hadden tijdens de online lezingen vaak ‘volle zalen’. Dan herken je wel eens een naam uit de lijst, maar het gevoel van samen iets beleven is toch minder. De emotie is platter, zoals het scherm plat is. Het zal mooi zijn om mensen weer eens te zien reageren. Voor ons, maar ook voor de artiesten.”