UM op zesde plaats THE jonge universiteiten ranking

UM op zesde plaats THE jonge universiteiten ranking

"Jong van geest blijven is belangrijk"

24-06-2021

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is de op vijf na beste jonge universiteit ter wereld. Het gaat om universiteiten jonger dan vijftig jaar. Ook vorig jaar stond de UM op de zesde plek in de lijst van Times Higher Education.

De beste ‘jeugdige’ universiteiten bevinden zich in Azië: vier in de top vijf. In Europa scoren naast Maastricht scoren ook PSL Research University Paris (tweede plaats) en Sant’Anna School of Advanced Studies in Pisa, Italië (plek zeven) goed. Van de 475 jonge universiteiten liggen de meeste in het Verenigd Koninkrijk: maar liefst 37.

Net als bij de ‘normale’ rankings, de lijst met beste universiteiten ter wereld, is er onder meer gekeken naar de verhouding tussen wetenschappelijk personeel en studenten, het aantal citaties per faculteit en voor de UM heel belangrijk: de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten. 

Hoe de UM in de top van de lijst terecht is gekomen? Daar heeft voorzitter van het college van bestuur Martin Paul wel een idee over. “De UM was de eerste Europese universiteit die in alle programma’s het probleemgestuurd onderwijs invoerde”, schrijft hij in een artikel voor THE. Daarnaast is “interculturele dialoog” in het “internationale klaslokaal” voor studenten een van de grote pluspunten van de UM.

En hoe de UM aan de top blijft? Jonge universiteiten passen zich makkelijker aan dan instituten die zijn gebouwd op honderden jaren van tradities. Jong van geest blijven is heel belangrijk dus, schrijft Paul. Dat kan onder meer door samenwerking met andere jonge universiteiten en een “open academische cultuur”.