Ook UM houdt vast aan één septemberscenario: zonder anderhalve meter afstand

Ook UM houdt vast aan één septemberscenario: zonder anderhalve meter afstand

Twee scenario’s voor na de zomer: doen we niet, zeggen universiteiten

24-06-2021

NEDERLAND/MAASTRICHT. Het hoger onderwijs wil geen twee scenario’s bedenken voor het komende studiejaar. Ook voor de Universiteit Maastricht is er maar één scenario: zonder anderhalve meter. Maar mocht corona onverhoopt in het najaar weer opvlammen, dan gaat de UM over op hybride onderwijs.

Vorige week vroegen premier Rutte en minister De Jonge aan hogescholen en universiteiten om tot half augustus met twee scenario’s rekening te houden: eentje met de anderhalve meter en eentje zonder.

Die oproep is verkeerd gevallen. Dat gaan we niet doen, zeggen sommige bestuurders onder wie de Maastrichtse rector Rianne Letschert. Zo kunnen we niet werken en je mag het ook eigenlijk niet vragen van studenten en docenten.

“Straks kunnen ze wel met zijn allen naar de disco of een evenement, maar niet naar de campus. Dat kan ik aan mijn studenten niet uitleggen”, zegt rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit Nijmegen tijdens een online persbijeenkomst van universiteitenvereniging VSNU met verschillende rectoren en bestuurders.

Paniek

Sommige docenten raken “letterlijk in paniek” van de gedachte dat ze twee scenario’s moeten voorbereiden, vertelt voorzitter Geert ten Dam van de Universiteit van Amsterdam. “Die weten niet meer hoe ze het in de zomer en daarna moeten doen. Neem die signalen alsjeblieft serieus.”

“Wat ons betreft is er maar één scenario”, concludeert voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU, en dat scenario is zonder de anderhalve meter. “Daar roosteren we ook op.” Dat benadrukte de Maastrichtse rector ook nog een keer tijdens de jongste universiteitsraadvergadering deze week. “Wij willen helderheid voor staf en studenten. We gaan zoals we per 1 juni al hebben aangekondigd voor het basisscenario: geen anderhalve meter, en maximaal 75 studenten in een collegezaal.” Maar: als de situatie het vereist gaat de UM over op hybride onderwijs.

Gereken en gerooster

“We zijn volop bezig om de beide scenario’s uit te werken, hetgeen niet gemakkelijk is”, meldt Tilburg University. “Een van onze grootse collegezalen kan 600 mensen hebben, maar in tijden van corona nog geen 60. Dat betekent een hoop gereken en gerooster.”

De Universiteit Twente schat dat circa 20 tot 25 procent van het onderwijs sowieso online zal gaan, ook in het meest optimistische scenario. “Het zal veelal gaan om hoorcollege-achtige onderwijsactiviteiten.”

Beter goed voorbereid dan te optimistisch, lijkt het idee. Tijdens de persbijeenkomst van de VSNU noemen de bestuurders dan ook allerlei digitale oplossingen waaraan gewerkt wordt. Ten Dam vertelt over “mooie vormen van blended learning” en een hybrid learning-theater, waarin een paar studenten aanwezig zijn in de zaal en andere studenten via grote schermen meedoen.

HOP, Bas Belleman/RJ