September 2021: geen verplicht avondonderwijs voor studenten

September 2021: geen verplicht avondonderwijs voor studenten

U-raad houdt plannen rechten, FSE en FHML tegen

24-06-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Er komt geen verplicht avondonderwijs voor studenten. Het voorstel daartoe van de faculteiten rechten, Science and Engineering en Health Medicine and Life sciences is na grote bezwaren van de universiteitsraadcommissie onderzoek en onderwijs teruggetrokken.

Dat liet rector Rianne Letschert afgelopen woensdag aan de voltallige universiteitsraad weten. De drie faculteiten wilden per september onderwijs - het ging om een proefproject van een jaar - in de avonduren verplicht stellen voor studenten omdat ze onder andere een tekort aan onderwijsruimte verwachten. Oorzaken: onder andere een explosieve groei van studentenaantallen bij rechten, én de noodzaak bij FHML om de door corona uitgestelde skillstrainingen in te halen (naast het gewone programma). Dat zou lessen tot uiterlijk 21.00 uur onvermijdelijk maken. De betrokken faculteitsraden waren positief, maar de commissie van de U-raad was twee weken geleden tegen iedere verplichting.

Rechten

In de faculteitsraadsvergadering van rechten, afgelopen woensdag, reageerde decaan Jan Smit op het nieuws: “We moeten kijken hoe we hiermee dealen. We zien wel dat de groeicurve afzwakt, en dat is in dit kader goed nieuws.” Al stijgt het animo voor de bachelor Nederlands recht nog altijd met 50 procent, de masters met 4 procent en de European Law School met 7 procent.

Los van de afgezwakte groei die de nood wat verlicht, heeft de faculteit extra onderwijsruimten kunnen reserveren, onder andere in de Kapoenstraat, én blijft het vijfde tijdslot gehandhaafd, maar dan op vrijwillige basis. Dat tezamen geeft Smit de hoop dat ze het met de ruimten in september gaan redden.

FSE

Het verzoek voor avondonderwijs bij FSE (tutorgroepen niet tot 18.00 maar tot 19.00 uur) komt niet voort uit groeiende studentenaantallen en ruimtegebrek, legt decaan Thomas Cleij desgevraagd uit.  Het heeft alles te maken met de keuzevrijheid van studenten om de vakken van hun voorkeur te volgen. “Wij zijn bezig om onze open curriculumstructuur zo aan te passen bij het Maastricht Science Program (MSP) en de nieuwe bachelor Circular Engineering (CE), dat ons programma én betaalbaar blijft, én studenten de ruimte geeft om allerlei combinaties van vakken te kiezen”, vertelt Cleij.  Een extra timeslot maakt het verroosteren van die verschillende combinaties eenvoudiger.

Nu de universiteitsraad een streep door dit plan haalt - de faculteitsraad van FSE steunde het wel - krijgen studenten MSP en CE minder vrijheid in het samenstellen van hun curriculum. Cleij: “Dat is jammer.”

FHML

Bij FHML heeft het avondonderwijs geen verplicht karakter. "Bij geneeskunde gaat het om drie skills-trainingen", laat Mirjam oude Egbrink, wetenschappelijk directeur van het Onderwijsinstituut, weten. "Die gaan we aanbieden op een nuttig moment voor de student, bijvoorbeeld vlak voor een coschap waarin je die skill kunt gebruiken." Daardoor wordt de inhaalslag uitgesmeerd over twee jaar. De faculteit hoopt dat studenten in die tijd drie keer vrijwillig een avond willen opofferen.

De andere studie waarbij dit speelt is biomedische wetenschappen, daar gaat het om twee trainingen die over een periode van 7 maanden moeten worden ingehaald. "Of dat ook in de avond moet, hangt mede af van de groei, dat weten we pas in september", zegt Oude Egbrink. "Als de planning studenten onhandig uitkomen, kijken we of er geruild kan worden. We verwachten hier geen problemen mee. Het afgelopen jaar hebben we ook soms practica 's avonds aangeboden, omdat we vanwege de 1,5 meter-regel met halve groepen moesten werken. Dat heeft niet tot klachten geleid; studenten waren blij dat het onderwijs doorging."

Riki Janssen/Wendy Degens

Auteur: Redactie

Foto: Yuri Meesen

Reacties

Boy Houben

Misschien moet je je afvragen of een "one-size-fits-all" benadering hier wel optimaal is (?). De verschillen zijn groot tussen de faculteiten en wat bij de ene wel makkelijk zou kunnen, lukt bij ander minder of niet.

B.Houben
vz F-Raad FHML.

Ruben Philipsen

In bredere zin verwachten we als maatschappij inmiddels sinds jaar en dag van allerlei sectoren dat ze hun werkzaamheden in de avonduren voortzetten. Veel gebouwen van de UM zijn dan ook jaren gedurende de avond gewoon geopend; onderwijsgroepskamers worden daar bij tijd wijle (denk bijvoorbeeld maar eens aan de periodes voorafgaand aan de toetsweken) volop door studenten gebruikt. Persoonlijk ben ik als receptionist onder meer om die reden gewend om zowel overdag als 's avonds te werken. Maar ook toen ik in de jaren negentig van de vorige eeuw als docent schilder en tekencursussen gaf gebeurde dat zowel gedurende de dag als tijdens de avond. Fast forward vijfentwintig jaar en het universitair onderwijs wil er nog altijd niet aan. Waarom blijven investeren in extra onderwijsruimtes als de huidige capaciteit aan vierkante meters bij lange na nog niet ten volle wordt benut? Hoeveel geld is er niet te besparen door ruimtes die 's avonds ongebruikt leegstaan veel effectiever te gebruiken? Waarom telkens investeren in extra vierkante meters als al dat 'extra geld' ook naar faciliteiten voor studenten, onderwijs en onderzoek kan gaan ? Waarom zou je als werkende ouders je kinderen uitbesteden aan een naschoolse of dagopvang als de één overdag en de ander in de namiddag/avond kan werken?
Als het afgelopen jaar ons iets heeft geleerd dan is het wel dat we bestaande werkpatronen en gewoontes kunnen doorbreken als we dat willen. Dat we ons als maatschappij kunnen aanpassen zolang we er de noodzaak maar van inzien. Meer dan veertig jaar geleden had Dolly Parton ooit een hit met het nummer 'Working nine to five' maar dat kan natuurlijk ook net zo gemakkelijk 'Working one to nine' zijn.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.