Dat liet rector Rianne Letschert afgelopen woensdag aan de voltallige universiteitsraad weten. De drie faculteiten wilden per september onderwijs - het ging om een proefproject van een jaar - in de avonduren verplicht stellen voor studenten omdat ze onder andere een tekort aan onderwijsruimte verwachten. Oorzaken: onder andere een explosieve groei van studentenaantallen bij rechten, én de noodzaak bij FHML om de door corona uitgestelde skillstrainingen in te halen (naast het gewone programma). Dat zou lessen tot uiterlijk 21.00 uur onvermijdelijk maken. De betrokken faculteitsraden waren positief, maar de commissie van de U-raad was twee weken geleden tegen iedere verplichting.
Rechten
In de faculteitsraadsvergadering van rechten, afgelopen woensdag, reageerde decaan Jan Smit op het nieuws: “We moeten kijken hoe we hiermee dealen. We zien wel dat de groeicurve afzwakt, en dat is in dit kader goed nieuws.” Al stijgt het animo voor de bachelor Nederlands recht nog altijd met 50 procent, de masters met 4 procent en de European Law School met 7 procent.
Los van de afgezwakte groei die de nood wat verlicht, heeft de faculteit extra onderwijsruimten kunnen reserveren, onder andere in de Kapoenstraat, én blijft het vijfde tijdslot gehandhaafd, maar dan op vrijwillige basis. Dat tezamen geeft Smit de hoop dat ze het met de ruimten in september gaan redden.
FSE
Het verzoek voor avondonderwijs bij FSE (tutorgroepen niet tot 18.00 maar tot 19.00 uur) komt niet voort uit groeiende studentenaantallen en ruimtegebrek, legt decaan Thomas Cleij desgevraagd uit. Het heeft alles te maken met de keuzevrijheid van studenten om de vakken van hun voorkeur te volgen. “Wij zijn bezig om onze open curriculumstructuur zo aan te passen bij het Maastricht Science Program (MSP) en de nieuwe bachelor Circular Engineering (CE), dat ons programma én betaalbaar blijft, én studenten de ruimte geeft om allerlei combinaties van vakken te kiezen”, vertelt Cleij. Een extra timeslot maakt het verroosteren van die verschillende combinaties eenvoudiger.
Nu de universiteitsraad een streep door dit plan haalt - de faculteitsraad van FSE steunde het wel - krijgen studenten MSP en CE minder vrijheid in het samenstellen van hun curriculum. Cleij: “Dat is jammer.”
FHML
Bij FHML heeft het avondonderwijs geen verplicht karakter. "Bij geneeskunde gaat het om drie skills-trainingen", laat Mirjam oude Egbrink, wetenschappelijk directeur van het Onderwijsinstituut, weten. "Die gaan we aanbieden op een nuttig moment voor de student, bijvoorbeeld vlak voor een coschap waarin je die skill kunt gebruiken." Daardoor wordt de inhaalslag uitgesmeerd over twee jaar. De faculteit hoopt dat studenten in die tijd drie keer vrijwillig een avond willen opofferen.
De andere studie waarbij dit speelt is biomedische wetenschappen, daar gaat het om twee trainingen die over een periode van 7 maanden moeten worden ingehaald. "Of dat ook in de avond moet, hangt mede af van de groei, dat weten we pas in september", zegt Oude Egbrink. "Als de planning studenten onhandig uitkomen, kijken we of er geruild kan worden. We verwachten hier geen problemen mee. Het afgelopen jaar hebben we ook soms practica 's avonds aangeboden, omdat we vanwege de 1,5 meter-regel met halve groepen moesten werken. Dat heeft niet tot klachten geleid; studenten waren blij dat het onderwijs doorging."
Riki Janssen/Wendy Degens