“Het was een rollercoaster, maar ik had het niet willen missen”

“Het was een rollercoaster, maar ik had het niet willen missen”

Het beste scenario, een bijna normale Inkom, kan doorgaan

30-06-2021 · Interview

De stemming is uitgelaten bij de Werkgroep INKOM (WGI). Het beste scenario – het 1 procent-scenario, zoals ze het in de donkere maanden van de lockdown noemden – kan doorgaan. Er komt een fysieke INKOM, met alles wat daarbij hoort: activiteiten door de hele stad, een cantus en grote feesten in het MECC.

Wat bezielt iemand om midden in een pandemie zich aan te bieden als organisator van het grootste studentenevenement van Maastricht? “We zijn allemaal optimisten”, grinnikt voorzitter Iris Vloet. “Misschien op het naïeve af”, vult vicevoorzitter Sjors Franssen aan. “Ik was ervan overtuigd dat het dit jaar wel een groot feest zou kunnen worden.” “Eerlijk gezegd had ik er toen ik me aanmeldde totaal niet over nagedacht dat we nu nog in een pandemie zouden zitten”, biecht logistiek manager Judith Marijne op.

De WGI wisselde begin november 2020 van bestuur. “Meteen na dat weekend werden er strengere maatregelen aangekondigd en begon de lockdown”, vertelt Franssen. De toon was gezet. Het hele jaar werkte de groep met vier scenario’s: van een volledige digitale INKOM tot een zo normaal mogelijk evenement. Lang zag het er somber uit: er kwamen alleen maar besmettingen en dus ook maatregelen bij. “Op een gegeven moment zijn we gestopt met persconferenties kijken”, zegt Vloet. “Het bood zo weinig perspectief.”

Daten

Ook het eigen groepsproces liep anders. Normaal gaat de WGI in het najaar een week op de hei zitten om daar hun visie te ontwikkelen. Dat ging niet, alles was dicht. “We hebben er dan ook 3-4 keer zo lang over gedaan én het heel vaak moeten aanpassen”, zegt Vloet. Hun flexibiliteit is getest, knikt ook penningsmeester Kirsten Geurtz. “Het was een rollercoaster, maar ik had het niet willen missen.”

Al thuiswerkend roeiden ze met de riemen die ze hebben. “We hadden ‘dates’, dan kwamen we 1-op-1 bij elkaar”, zegt Vloet. “Toen je weer twee mensen thuis mocht uitnodigen, gingen we bij elkaar eten. Ik denk dat het ook scheelt dat we allemaal soepel in de omgang zijn – ook via Zoom ging de communicatie makkelijk.” Zo werden ze toch hecht, ondanks de hindernissen. 

Adem inhouden

Dan is het 2021; er begint goed nieuws binnen te druppelen. De vaccinatiecampagne komt op gang, het aantal besmettingen daalt. “Die 1 procent kans dat het beste scenario door kon gaan, werd steeds wat groter”, zegt Franssen. “En toen ging het opeens heel snel”, zegt secretaris Doris de Kok. “De avondklok eraf, de horeca weer open.” Tijdens de persconferentie van 18 juni houdt de groep de adem in als het onderwerp ‘evenementen’ aan bod komt.

Veel tijd om een feestje te vieren is er niet, er moet nog ontzettend veel gedaan worden. “Gelukkig krijgen we veel hulp – ook van de oude WGI’s”, zegt Vloet. Marijne is verantwoordelijk voor het regelen van alle artiesten. “In het begin was iedereen nog wat afwachtend, maar ze hebben er ook heel veel zin in. Gelukkig werken we meestal met Nederlandse artiesten, dus we hebben geen last van reisbeperkingen.”

Een ander punt op de agenda is test-, herstel- en vaccinatiebewijzen. Die zullen deelnemers moeten laten zien voor de grote feesten, waar vervolgens geen afstand gehouden hoeft te worden. “Hoe dat precies zal gaan, moeten we nog uitzoeken”, zegt Vloet.  Waarschijnlijk wordt er gebruik gemaakt van de Coronacheck-app die mensen moeten laten scannen. “En dat is ook niet aan ons. De universiteit heeft dat – gelukkig – van ons overgenomen.”?

Regen

Het was zeker geen gewoon jaar, is er nu nog iets wat mis kan gaan? “Dat alles toch weer dicht gaat”, zegt De Kok. “Of dat het wel door kan gaan, maar de hele week regent”, gruwelt Geurtz. “Of dat een van ons positief test op corona en we allemaal in quarantaine moeten”, doet Marijne er nog een schepje bovenop. Spontaan begint iedereen op de tafel te kloppen om het ongeluk af te wenden. Vloet: “Aan de andere kant; hoeveel pech kunnen we hebben? ”

Hoe ziet de INKOM eruit?

De INKOM duurt vijf dagen. Op maandag komen de eerstejaars aan, registeren ze zich en gaan naar de Welcome in Maastricht-infomarkt. ’s Avonds is de officiële opening, dit jaar niet op de Markt, maar op het Vrijthof. “Omdat er zoveel niet door is gegaan, was er ruimte op de evenementenkalender”, zegt voorzitter Iris Vloet. Traditioneel komen ook Maastrichtenaren op de opening af; mogen die er dit jaar ook bij zijn? “Onze focus ligt op studenten, maar als ze een QR-code hebben (om te bewijzen dat ze een negatieve test hebben of zijn gevaccineerd, red.) en er nog ruimte is, waarom niet?”, zegt vicevoorzitter Sjors Franssen, al benadrukt hij dat ze nog niets kunnen beloven.

Van dinsdag tot en met vrijdag kunnen de deelnemers in de ochtend een stadswandeling maken of een workout doen bij UM Sport. Iedere dag is er een gezamenlijk eetmoment en zijn er verschillende festival-achtige markten waar verschillende partijen zich presenteren: het Festival voor de studentenverenigingen, het SportsEvent voor de studentensportverenigingen en Dare to be Aware. “Daar komen mensen die op de een of andere manier awareness creëren”, vertelt secretaris Doris de Kok. “Denk aan de politie en de brandweer, maar ook de Wellbeing Movement van de universiteit.”

In de avonden zijn er feesten, bij de studentenverenigingen en in het MECC. Daar zijn ouderejaars ook welkom. “We hebben toestemming van de universiteit om de capaciteit te verhogen”, zegt Vloet. “Zo willen we vooral de tweedejaars die vorig jaar een online INKOM hebben gehad, de kans geven toch een feest te bezoeken.” 

www.inkom.nl

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: inkom2021,studenten,evenement,corona,studentverhaal

Reacties

Marian Krooswijk Obbens

Succes met de Inkom Iris, Doris, Judith, Sjors en Kirsten.👍💕

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.