Wat bezielt iemand om midden in een pandemie zich aan te bieden als organisator van het grootste studentenevenement van Maastricht? “We zijn allemaal optimisten”, grinnikt voorzitter Iris Vloet. “Misschien op het naïeve af”, vult vicevoorzitter Sjors Franssen aan. “Ik was ervan overtuigd dat het dit jaar wel een groot feest zou kunnen worden.” “Eerlijk gezegd had ik er toen ik me aanmeldde totaal niet over nagedacht dat we nu nog in een pandemie zouden zitten”, biecht logistiek manager Judith Marijne op.
De WGI wisselde begin november 2020 van bestuur. “Meteen na dat weekend werden er strengere maatregelen aangekondigd en begon de lockdown”, vertelt Franssen. De toon was gezet. Het hele jaar werkte de groep met vier scenario’s: van een volledige digitale INKOM tot een zo normaal mogelijk evenement. Lang zag het er somber uit: er kwamen alleen maar besmettingen en dus ook maatregelen bij. “Op een gegeven moment zijn we gestopt met persconferenties kijken”, zegt Vloet. “Het bood zo weinig perspectief.”
Daten
Ook het eigen groepsproces liep anders. Normaal gaat de WGI in het najaar een week op de hei zitten om daar hun visie te ontwikkelen. Dat ging niet, alles was dicht. “We hebben er dan ook 3-4 keer zo lang over gedaan én het heel vaak moeten aanpassen”, zegt Vloet. Hun flexibiliteit is getest, knikt ook penningsmeester Kirsten Geurtz. “Het was een rollercoaster, maar ik had het niet willen missen.”
Al thuiswerkend roeiden ze met de riemen die ze hebben. “We hadden ‘dates’, dan kwamen we 1-op-1 bij elkaar”, zegt Vloet. “Toen je weer twee mensen thuis mocht uitnodigen, gingen we bij elkaar eten. Ik denk dat het ook scheelt dat we allemaal soepel in de omgang zijn – ook via Zoom ging de communicatie makkelijk.” Zo werden ze toch hecht, ondanks de hindernissen.
Adem inhouden
Dan is het 2021; er begint goed nieuws binnen te druppelen. De vaccinatiecampagne komt op gang, het aantal besmettingen daalt. “Die 1 procent kans dat het beste scenario door kon gaan, werd steeds wat groter”, zegt Franssen. “En toen ging het opeens heel snel”, zegt secretaris Doris de Kok. “De avondklok eraf, de horeca weer open.” Tijdens de persconferentie van 18 juni houdt de groep de adem in als het onderwerp ‘evenementen’ aan bod komt.
Veel tijd om een feestje te vieren is er niet, er moet nog ontzettend veel gedaan worden. “Gelukkig krijgen we veel hulp – ook van de oude WGI’s”, zegt Vloet. Marijne is verantwoordelijk voor het regelen van alle artiesten. “In het begin was iedereen nog wat afwachtend, maar ze hebben er ook heel veel zin in. Gelukkig werken we meestal met Nederlandse artiesten, dus we hebben geen last van reisbeperkingen.”
Een ander punt op de agenda is test-, herstel- en vaccinatiebewijzen. Die zullen deelnemers moeten laten zien voor de grote feesten, waar vervolgens geen afstand gehouden hoeft te worden. “Hoe dat precies zal gaan, moeten we nog uitzoeken”, zegt Vloet. Waarschijnlijk wordt er gebruik gemaakt van de Coronacheck-app die mensen moeten laten scannen. “En dat is ook niet aan ons. De universiteit heeft dat – gelukkig – van ons overgenomen.”?
Regen
Het was zeker geen gewoon jaar, is er nu nog iets wat mis kan gaan? “Dat alles toch weer dicht gaat”, zegt De Kok. “Of dat het wel door kan gaan, maar de hele week regent”, gruwelt Geurtz. “Of dat een van ons positief test op corona en we allemaal in quarantaine moeten”, doet Marijne er nog een schepje bovenop. Spontaan begint iedereen op de tafel te kloppen om het ongeluk af te wenden. Vloet: “Aan de andere kant; hoeveel pech kunnen we hebben? ”