“Welcome to the Dutch weather”

Informatiemarkt Inkom

15-08-2021 · Reportage

Welcome to the Dutch weather”, zegt de jongen achter de kraam van het internationale studentennetwerk ESN tegen een Finse en een Spaanse eerstejaars. Het regent pijpenstelen op de informatiemarkt ‘Welcome to Maastricht’ van de INKOM. De Fin is waarschijnlijk wel wat gewend, maar in Spanje is het op dit moment op plaatsen meer dan veertig graden en is er geen wolkje aan de lucht. Beiden lachen.

De regels zijn streng op het marktplein voor het gemeentehuis, zowel voor als achter de kraam. Slechts twee mensen per stal, fotograferen mag alleen met een perskaart en in verband met de harde wind moeten de zeilen boven de tafels weg. Onhandig als het regent dus, zeker als er papieren promotiemateriaal op de tafel ligt of elektronica nodig is.

Bezoekers kunnen maar op een plek het terrein op en maken een slinger langs alle kramen naar de uitgang. Helemaal coronaproof. En als anderhalve meter even niet lukt is de beveiliging of INKOM-crew er als de kippen bij om studenten aan te spreken.

Regen of geen regen, verwaterd promotiemateriaal of niet, de studenten- en studieverenigingen gaan onvermoeid door. Voor hen is deze week hét moment om nieuwe leden te scoren. Ook de meeste bezoekers lachen nog. Observant pakte met natte kleding en koude voeten de tent iets na één uur toch maar weer in. Met verregende krantenbundels, een computer en een printer is het moeilijk om nieuwe lezers aan te trekken. Volgend jaar beter.