Via de taal naar de cultuur

Portret Inkom 2021

16-08-2021 · Portret

De Braziliaanse Milena Ramos (20) spreekt Nederlands, maar start dit jaar toch maar met de Engelse bachelor psychologie. “Mijn Engels is veel beter, daar voel ik me comfortabeler bij.” De Universiteit Maastricht koos ze vanwege het probleemgestuurd onderwijs en het internationale karakter.

Vooral dat laatste vindt ze heel belangrijk. “Sinds mijn veertiende wil ik al naar het buitenland; om andere landen, mensen en culturen te leren kennen.” Op haar achttiende vertrok ze daarom naar België om au pair aan de slag te gaan. Én om zich het Nederlands eigen te maken. “Via de taal kom je in aanraking met een nieuwe cultuur.”

Niet geheel willekeurig, België. “Mijn vriend is half Belg, half Rus. Drie jaar geleden heb ik hem in Brazilië ontmoet.” Samen verhuizen ze in augustus naar een studio in Amby, die ze in een maandje vond. “Er is veel aanbod nu. Daar zitten ook veel oplichters tussen, maar die filter je er vrij makkelijk uit. Als je de kamer niet kunt komen bekijken omdat iemand in het buitenland zit, weet je genoeg.”

Naast de studie gaat Ramos vrijwilligerswerk doen bij Match en wil ze zich aansluiten bij MFA Placebo, de studievereniging van de psychologiefaculteit. “Een goede manier om vrienden te maken en mijn Nederlands te oefenen.”

Via de taal naar de cultuur
Milena Ramos
Auteur: Yuri Meesen

Foto: Archief Milena

Categoriëen: Mensen
Tags: Inkom2021,Inkomportret

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.