Intens populair in Ierland, onbekend daarbuiten

Nieuwe sporten in Maastricht: E-sports en hurling

19-08-2021

“Wil je Mario Kart spelen?” Misschien niet de eerste vraag die je verwacht tijdens het Sports Event van de Inkom, woensdag op De Griend. Maar E-sports (competitief spelen van computergames) worden ieder jaar populairder en serieuzer en sinds een paar weken heeft het Maastrichtse studentenleven er een vereniging bij: MSEA Peritan.

Hoe competitief je wil zijn, mag je zelf weten, vertelt voorzitter Bart Thomas. “We willen met een team competitie spelen tegen andere Nederlandse universiteiten en als we winnen ook tegen andere Europese universiteiten. Maar je kunt ook gewoon een spelletje komen spelen.” Welke game maakt niet uit, zodra je mensen hebt gevonden die mee willen doen, kun je beginnen. “Zelf speel ik het liefst League of Legends.” Een ruimte heeft de vereniging nog niet. “Dat zal afhangen van het aantal leden dat we krijgen en ons budget. Gelukkig is er online ook veel mogelijk”, zegt Thomas.

MSEA Peritan is niet de enige vereniging achter het kraampje ‘new associations’. Alhoewel, nieuw? De Maastricht Gaels bestaan al vijftien jaar. “Maar we zijn pas sinds dit jaar lid van UM Sports”, zegt lid en Science Programme student Dhruv Pandij. De Gaels spelen Gaelic sporten zoals hurling en Gaelic Football; intens populair in Ierland, vrijwel onbekend daarbuiten.

“We hebben vooral Ierse leden, die het leuk vinden om landgenoten in Maastricht te leren kennen. Maar de laatste jaren ook steeds meer studenten”, zegt Pandij. “Het is ook een sociale sport; na afloop gaan we vaak iets drinken.” Achter hem proberen een paar studenten hurling uit. Met een hurley (een soort korte hockeystick) houden ze een bal hoog. “Op het veld staan doelpalen, speel je in het net aan de onderkant dan krijg je drie punten, speel je tussen de palen boven het net dan krijg je één punt.”

Op de rest van het terrein proberen de eerstejaars bekendere sporten uit zoals roeien, tennis en volleybal. Grote publiekstrekker is de Zumba-les van UM Sports. Zo’n vijftig studenten laten zich gezamenlijk langzaam naar de grond zakken op het ritme van de muziek. De enige die het niks vindt is het hondje van de UM Cheerleaders. Luid blaffend laat hij zijn mening horen, totdat hij wordt afgeleid door een aai over zijn bol.

Auteur: Cleo Freriks

Foto's: Joey Roberts

Tags: inkom2021,e-sports,hurling,gaelic,sportdag

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.