UPDATE: Circumflex verwacht grote opkomst bij stille tocht Tanja Groen

UPDATE: Circumflex verwacht grote opkomst bij stille tocht Tanja Groen

Circumflex organiseert stille tocht Tanja Groen

25-08-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Studentenvereniging Circumflex organiseert samen met stichting De Gouden Tip een stille tocht door het centrum van Maastricht voor Tanja Groen, de student die in 1993 spoorloos verdween na een feest bij de vereniging. De tocht is op dinsdagavond 31 augustus, precies 28 jaar nadat de destijds achttienjarige student verdween.

De tocht zou om 19.00 uur starten op de Markt, “maar vanwege de verwachte grote opkomst gaat dat veranderen”, zegt CF-voorzitter Tanne Nevels. Er komen twee groepen. De eerste is voor genodigden en vertrekt om 18.15 uur vanaf de Paardentunnel bij het Apple Park hotel in Maastricht. Een tweede groep voor andere belangstellenden vertrekt om 19.00 uur vanaf het grasveld bij het MVV-stadion. Als de tweede groep vertrekt begint er op het Koningsplein, waar de tocht eindigt, een aantal voordrachten. Onder meer van Nevels.

“Elk jaar wordt er rondom de verdwijningsdatum stilgestaan bij die avond”, vertelt Nevels. “In de kroeg is er dan een bijeenkomst in het teken van Tanja.” Doorgaans een drukbezochte avond, waarop er geen alcohol wordt geschonken. Een speech van de voorzitter is een vast onderdeel van het programma, zegt Nevels.

De vereniging pakt het dit jaar groter aan vanwege de persconferentie op 23 juni waar misdaadjournalist Peter R. de Vries aankondigde een miljoen euro te willen gaan inzamelen voor de tip die leidt naar de oplossing van de verdwijningszaak. “Daar wilden we als vereniging ook een bijdrage aan leveren”, zegt Nevels. Kort na de persconferentie vertrok ze naar het kantoor van De Vries in Amsterdam en daar ontstond het idee voor een stille tocht. “Onze leden, mensen in de buurt, besturen van andere verenigingen, iedereen die zich betrokken voelt mag meelopen.” De miljoen euro zijn inmiddels al ruimschoots binnen (ruim 1,1 miljoen), maar het blijft “heel belangrijk om er aandacht aan te blijven besteden”. Een groot deel van het geld werd gedoneerd na de aanslag op De Vries op 6 juli. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis.

“Tanja’s verhaal wordt aan het begin van elk jaar verteld aan de nieuwe lichting.” Dan vertelt het bestuur onder meer dat ze niet alleen naar huis moeten fietsen en het ook niet moeten weigeren als iemand aanbiedt om mee te fietsen. “Die boodschap komt erg goed over. Af en toe komt iemand zich zelfs bij mij verontschuldigen omdat ze toch alleen naar huis is gefietst.”