Voorheen spookstudent

Voorheen spookstudent

Elke keer zal ik dezelfde vraag krijgen: ‘’En wat studeer jij?’’

02-09-2021 · Blog

Het nieuw academisch jaar is weer begonnen. Een confronterend moment voor mij. Ik was tot twee jaar geleden een ‘spookstudent’. Dat zijn studenten die de schijn ophouden dat ze studeren, maar in feite nooit naar de onderwijsgroep gaan. Maanden-, soms wel jarenlang liegen ze tegen hun familie en vrienden om maar niet als ‘mislukkeling’ door het leven te gaan. Zo ook ik. Maar die tijd zit er voor mij op, de grootste opluchting van mijn leven.

Hoewel ik niet meer studeer, begeef ik me nog altijd in studentenkringen. Ik woon in een studentenhuis, sport bij atletiekvereniging Uros en bezoek menig café. Dus óók ik zal te maken krijgen met nieuwe kennismakingen, en elke keer zal ik dezelfde vraag krijgen: ‘’En wat studeer jij?’’ Licht ongemakkelijk antwoord ik dan: ‘’Ik ben gestopt met mijn studie, het liep niet zoals ik had gewild.’’ Echt soepel komt het er nog niet uit. Zal dat ooit gebeuren? Kun je ooit vol zelfvertrouwen en rust vertellen over de pijnlijkste periode van je leven? Misschien niet. Ach ja, je leert er wel beter mee omgaan.  

Dat is nu mijn plek, een ‘zoekende’ tussen de studenten. Vanuit die positie zal ik de komende tijd stukjes schrijven. Over van alles en nog wat, over licht, lucht, over zoeken en misschien wel vinden.

Stijn Engelen

Stijn Engelen woont in een studentenhuis, is lid van studentenatletiekvereniging Uros, maar studeert niet meer. Hij schreef zich in 2018 in voor biomedische wetenschappen, maar haakte al snel af zonder dit aan familie of vrienden te vertellen. Hij schaamde zich en was 2,5 jaar een zogenoemde ‘spookstudent’.

Dit academische jaar schrijft Stijn iedere week een blog voor Observant. Over zijn leven, zijn vrienden, zijn huis, over zoeken en misschien wel vinden.

Auteur: Redactie

Foto: Observant

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: stijnengelen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.