Ig Nobelprijs voor het ontwijken van voetgangers: links, rechts, of toch links…?

Ig Nobelprijs voor het ontwijken van voetgangers: links, rechts, of toch links…?

Voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan doet nadenken.

10-09-2021 · Wetenschap

NEDERLAND. Heb je er weleens over nagedacht hoe voetgangers elkaar ontwijken? Voor de natuurkundige aanpak van dit vraagstuk hebben onderzoekers van de TU Eindhoven donderdagavond9 september een Ig Nobelprijs gekregen.

Voor de 31ste keer zijn de vrolijke Ig Nobel Prizes uitgereikt. Ze zijn bestemd voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan doet nadenken.

Onderzoeker Alessandro Corbetta van de TU Eindhoven is een van de winnaars. Met collega’s uit Italië, Taiwan en de Verenigde Staten bestudeerde hij de data van miljoenen voetgangers die elkaar ontweken om daar een natuurkundig model op te baseren.

Alles goed en wel, maar waarom botsen sommige voetgangers dan tóch tegen elkaar op? Voor hun onderzoek naar die (tegengestelde) vraag kregen wetenschappers uit Japan, Zwitserland en Italië eveneens een Ig Nobelprijs. Niet voor de natuurkunde, maar voor de kinetica.

Slank

Er waren nog veel meer winnaars. Het is goed nieuws dat Mark Rutte slank is, want het overgewicht van politieke leiders lijkt een aardige indicator van corruptie in die landen. Daarvoor kreeg een groepje onderzoekers de Ig Nobelprijs voor de economie.

En wist je dat een orgasme soms net zo goed werkt als neusspray als je een verstopte neus hebt? En dat je aan de geuren van het publiek in een bioscoop kunt afmeten hoeveel seks, geweld en drugsgebruik een film bevat? En dat je een zwarte neushoorn het best ondersteboven kunt vervoeren?

Katten

Voor kattenliefhebbers was er ook een mooie winnaar. Een Zweedse onderzoeker krijgt de prijs voor haar fonetische onderzoek naar miauwen, spinnen, blazen, janken, sissen en andere vormen van communicatie tussen katten en mensen.

HOP, Bas Belleman

Auteur: Redactie
Categoriëen: Wetenschap
Tags: ig nobelprijs

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.