UPDATE: onderwijsactiviteiten UM weer grotendeels als vanouds

UPDATE: onderwijsactiviteiten UM weer grotendeels als vanouds

Verdere versoepeling coronamaatregelen vanaf 25 september

15-09-2021 · Nieuws

NEDERLAND/MAASTRICHT. Vanaf 25 september mogen universiteiten en hogescholen meer dan 75 studenten tegelijk bijeen laten komen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gisteravond aangekondigd. “Dit is waar we op gehoopt hadden”, laat woordvoerder Koen Augustijn van de Universiteit Maastricht weten. “Het biedt ons veel meer ruimte. Niet alleen voor colleges, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van tentamens en open dagen.”

“Hoorcolleges voor grote groepen kunnen binnenkort dus weer”, zei Rutte tijdens zijn persconferentie. Die studenten hoeven ook geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Ook de mondkapjesplicht wordt in het onderwijs per 25 september afgeschaft. Dus tot en met volgende week moeten studenten en medewerkers op de gangen nog een mondkapje dragen, en daarna niet meer.

De UM laat weten dat vanaf dat moment onderwijsgroepen, tentamens, promoties en oraties weer grotendeels als vanouds plaatsvinden. Voor toetsen gelden er zelfs vanaf 20 september geen beperkingen meer. De precieze invulling per faculteit, wordt later bekend gemaakt.

Wel herhaalt de universiteit de oproep om twee keer per week een zelftest te doen. Studenten en medewerkers kunnen deze tests nog altijd gratis bestellen. Ook blijft iedereen vrij om een mondkapje te dragen. “We spreken graag met elkaar af dat we ieders persoonlijke voorkeur respecteren.”

De universiteit bekijkt nog wat de versoepelingen betekenen voor evenementen als recepties en congressen.

Anderhalve meter

De ‘anderhalvemetersamenleving’ gaat dus verdwijnen, ook al gaat het virus nog rond. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven, stelde Rutte, maar het is straks niet meer verplicht.

Het ministerie van Onderwijs stelt dat het onderwijs weer kan plaatsvinden zoals voor de invoering van de coronamaatregelen, “nadat er voldoende tijd is geweest om roosters aan te passen”.

De universiteiten klinken vrolijk maar voorzichtig. Het is goed nieuws dat studenten en docenten “weer min of meer normaal naar de campus kunnen”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU. “We gaan kijken op welke wijze we de extra ruimte veilig en verantwoord kunnen inzetten.”

Online

Studenten zullen hier blij mee zijn, denkt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Sinds de heropening van het hoger onderwijs twee weken geleden horen wij ontzettend veel enthousiaste reacties van studenten die na anderhalf jaar eindelijk weer het gevoel terug hebben écht te kunnen studeren. Nu ook de laatste beperkingen verdwijnen, is er extra reden tot feest.”

De eerste weken van het studiejaar kregen veel studenten toch nog online les, ondanks de versoepelingen. Volgens De Roos kwam dat vooral door de maximale groepsgrootte van 75 studenten. Nu staat er volgens haar “niets meer in de weg om weer volledig fysiek onderwijs te genieten”, al hoopt ze dat de instellingen doorgaan met online onderwijs voor kwetsbare studenten.

VSNU-voorzitter Duisenberg houdt er rekening mee dat “kwetsbare studenten en docenten” zich niet veilig voelen bij het loslaten van de coronamaatregelen. “Zoals nu ook al gebeurt, blijven de universiteiten met hen in gesprek om tot de beste oplossing te komen.” Volgens Augustijn blijft ook aan de UM het huidige stramien gelden: “Voel je je niet veilig, stap dan naar je studieadviseur of leidinggevende.” 

Toegangsbewijs

Voor toegang tot cafés, bioscopen, theaters en dergelijke locaties moeten mensen straks een coronatoegangsbewijs laten zien, bijvoorbeeld een QR-code op hun telefoon. Dat bewijs krijg je als je volledig bent gevaccineerd, hersteld bent van corona of minder dan 24 uur geleden negatief bent getest.

Maar die toegangsbewijzen zijn niet nodig voor het hoger onderwijs, is nu het standpunt. Daar kan verandering in komen als de besmettingen oplopen, zei het kabinet eerder.

HOP / Dennis Vaendel