Rek- en strekoefeningen UM Sport helpen bij rugproblemen

Rek- en strekoefeningen UM Sport helpen bij rugproblemen

Deelnemers hebben minder pijnklachten en voelen zich beter in het algemeen

22-09-2021

De rug-, schouder- en nekoefeningen die UM Sport afgelopen jaar aanbood onder de noemer ‘We’ve got your back’ lijken te helpen om klachten te voorkomen of verminderen. Dat blijkt uit een klein onderzoek dat UM Sport heeft laten doen in samenwerking met de vakgroep gezondheidsbevordering. Binnenkort gaat een nieuwe reeks van start.

Het idee voor ‘We’ve got your back’ ontstond tijdens de eerste lockdown. “We hoorden van mensen dat ze nog meer zaten dan eerst”, zegt Nadine Chudy, projectmedewerker en vitaliteitscoach bij UM Sport. “Zitten is een van de oorzaken van rugklachten.” In kleine groepjes gingen deelnemers online aan de slag. “Zo kon de instructeur kijken hoe iedereen de oefening deed en zo nodig corrigeren.” Niet alleen ervoeren de deelnemers na afloop van de 12-weekse serie minder pijnklachten, ze voelden zich ook in het algemeen beter en waren meer tevreden over hun werk.

In oktober gaat de training weer van start, wederom online. Aanmelden is nog steeds mogelijk.  “Daarnaast hebben we alle oefeningen op het intranet gezet, al merken we wel dat mensen de vaste trainingsmomenten met een groep een fijne stok achter de deur vinden”, zegt Chudy. Wie wil kan ook doorstromen naar de Health&Fitness-kwartiertjes. “Dat zijn meer algemene oefeningen om even in beweging te zijn. Je traint ook niet met een vast groepje en je hoeft je niet aan te melden. De Zoom-links zijn voor alle medewerkers beschikbaar via het intranet.”

Beide trainingen zijn gratis toegankelijk voor UM-medewerkers. “Het wordt betaald uit het inzetbaarheidsbudget van zorgverzekeraar CZ, in samenwerking met Arbo-HR, om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen.”