Een nacht in een studentenhuis

Een nacht in een studentenhuis

"Heb je nog last van ons gehad vannacht?"

30-09-2021

23.00 Tijd om te slapen. De wekker staat op 07.00, mooi tijdstip voor hardlopen. Daarna een letterlijk vruchtvol ontbijt en mijn burgerleven kan beginnen. Ik ga liggen, doe mijn ogen dicht en bevind me binnen enkele seconden in de Non-REM1 fase. Maar voordat ik mijn slaapcyclus voort kan zetten hoor ik de kreten van een dronken student. Mijn huisgenoot komt thuis, met een aantal vrienden zo te horen. ‘Oké, ze doen nog even een nabeschouwing van een avondje terrassen, niks aan de hand', stel ik mezelf gerust. Wetende dat slapen op dit moment geen optie is, pak ik mijn boek.

00.20 Al meer dan een uur aan het lezen. Mijn kans op een goede nachtrust wordt kleiner en kleiner. Ik voel een 'we maken er een latertje van' vibe. Ik heb geen zin om de komende uren in mijn bed te lanterfanten. Ik sta op, drink drie koppen koffie en ga achter mijn laptop zitten. 'Eens kijken in welke cryptomunt ik moet investeren. Ondertussen hoor ik mijn huisgenoot Tim roepen: ''Potje bussen?''

01.50 Ik besluit te investeren in cryptovaluta VeChain. Ik heb nog steeds geen idee wat het precies doet, maar het lijkt interessant. Tim en zijn gezelschap zijn 30 Seconds aan het spelen. Eén van de meiden omschrijft: ''Een blonde presentatrice, knap, Spuiten en Slikken, Proefkonijnen!'' Geen antwoord. Ik voel de adrenaline door mijn lichaam gieren: ''Oh my god, Geraldine Kemper, lul! Hoe weet je dit nou niet als mannelijke student!?'' Uit frustratie ga ik maar online-schaken. Ik wil de Siciliaanse verdediging nog onder de knie krijgen.

03.00 Terwijl ik 'nuttig' bezig ben, luister ik met een half oor mee. Ik voel een klik met Tim, Erwin, Stefan, Britt, Susan en Eline. Alsof je een aflevering Friends aan het luisteren bent, een studentenhuis zou een genot zijn voor de blinde medemens. Ik ga op de bank liggen en pak een zak chips en een pilsje. Waarom zou je 8 euro per maand besteden aan Netflix als je in een studentenhuis woont?

05.00 Erwin ligt te pitten. Stefan en Britt proberen tevergeefs de avond gaande te houden met een hopeloze discussie: ''Wat was er eerst? De kip óf het ei?'' De tank is leeg, en mijn hoop op slaap begint weer langzaam te borrelen. Tim stelt voor om naar bed te gaan, iedereen gaat keurig naar huis. Maar dan doet een veel voorkomend nachtelijk studentencliché zich voor.

Susan: ''Aaahhhwww, ik heb éeecht geen zin om héeelemaal naar huis te fietsen…''

Tim: ''Je kan anders wel hier blijven slapen?'' *wink* *wink*

Super cute jongens, maar zeg de volgende keer gewoon dat je wilt neuken, dat scheelt mij weer een paar seconden slaap. Om de nacht af te maken luister ik maar naar de nieuwe albums van London Grammar en The Black Keys.

07.00 Ik doe mijn hardloopschoenen aan en loop de trap af. Tim staat in de deuropening, iets verderop zie ik Susan wegfietsen. ''Heb je nog last van ons gehad?'' vraagt Tim licht beschaamd aan me. ''Oh nee joh, amper iets van meegekregen'', antwoord ik.

Ik woon in een studentenhuis. Wat had ik dan moeten zeggen?

Auteur: Redactie

Foto: Yuri Meesen

Categoriëen: Columns en opinie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.