Eten onder een felle lamp en op naar de 40 duizend studenten?

Eten onder een felle lamp en op naar de 40 duizend studenten?

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

01-10-2021

Dineren bij het TL-licht

Wil je meer genieten van je eten? Vergeet sfeervolle dinertjes bij kaarslicht. Volgens de Maastrichtse onderzoeker Kimberley van der Heijden proeven mensen beter in een goed verlichte kamer. “Ze eten bewuster, focussen meer”, vertelt ze aan De Limburger.

In een experiment in een restaurant aten proefpersonen bij gedimde lichten (13 lux) of fellere lampen (300 lux). Ze dachten dat ze de nieuwste creatie van de chef kwamen testen. De eerste groep gaf de intensiteit van de smaak een 4, de tweede groep een 6. Volgens Van der Heijden komt dat omdat mensen alerter op de smaak zijn in een lichte ruimte en het eten ook beter kunnen zien.

Restaurants zouden hiermee aan de slag moeten, zegt ze in de krant. “Koks willen toch dat hun gerechten optimaal tot hun recht komen.” Zelf doet ze in ieder geval vaker de lamp aan tijdens het eten.

UM groeit, maar niet zó hard

Het was even schrikken voor iedereen die zich nu al zorgen maakt over de kamernood. De Limburger schreef vorig week dat de Universiteit Maastricht over enkele jaren 40 duizend studenten verwacht. Zo’n vaart zal het niet lopen, meldde de UM op Twitter, in de hoop dat het krantenbericht nog kon worden rechtgezet. Hoeveel studenten zullen er dan wel bijkomen?

“We gaan in de meest realistische prognoses uit van een groei naar 25-26 duizend studenten in de komende vijf jaar”, laat woordvoerder Koen Augustijn desgevraagd weten via de mail. Een deel daarvan zal niet naar Maastricht gaan, maar naar de opleidingen in Venlo.

De afgelopen jaren groeide de UM sneller, onder andere door de oprichting van de Faculty of Science and Engineering en nieuwe (bachelor)opleidingen. Hoewel de universiteit nieuwe studies aan het aanbod wil blijven toevoegen, zijn er geen plannen voor grote stappen. “We verwachten daarom dat de groei zal afvlakken”, zegt Augustijn.

Hij benadrukt dat de aantallen prognoses zijn en dus niet in steen gebeiteld. Dat het anders kan lopen heeft de UM eerder gemerkt. Werd er in 2012 nog afwijzend gereageerd op een voorstel van toenmalig rector Luc Soete om te groeien tot 25 duizend studenten, nu is de UM met 22 duizend verwachte studenten dit jaar al een heel eind op weg.

Niet hoogopgeleid, maar wat dan wel?

Bij1 en de BoerBurgerBeweging willen af van de woorden ‘laagopgeleid’ en ‘hoogopgeleid’. Dat schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau. De partijen dienden vorige week een motie in om de termen af te schaffen, “zodat burgers met welke opleiding dan ook zich altijd gewaardeerd voelen”. Maar wat moeten we dan zeggen?

Bij1 en BBB suggereren ‘praktisch opgeleid’ voor het mbo, ‘theoretische opgeleid’ voor het hbo en ‘wetenschappelijk opgeleid’ voor het wo. Maar daar is premier Rutte het niet mee eens. “In het mbo zijn ook theoretisch opgeleide mensen en in het hbo zijn ook praktisch opgeleide mensen”, zei hij tijdens het debat. Het wetenschappelijk onderwijs is heel theoretisch, behalve natuurlijk weer de opleiding voor de artsen. Die is heel praktisch.”

Het ministerie van Onderwijs worstelt al langer met de kwestie. In 2019 vertelde minister Van Engelshoven aan het Radio 1-programma Spraakmakers dat de begrippen hoog- en laagopgeleid nauwelijks nog in beleidsstukken voorkomen. Staat het er wel in, dan wordt het stuk teruggestuurd. Welke alternatieve termen de ambtenaren gebruiken vertelde de minister er niet bij.