Opera over flat-earther
Wat kleiner dan anders, maar voor de rest bijna terug naar normaal: de Museumnacht Maastricht. Op vrijdag 22 oktober krijgen mensen van 19.00-23.00 uur exposities, theatervoorstellingen, video-art, lezingen en rondleidingen voorgeschoteld op tien locaties in Maastricht. Musea als Marres en het Natuurhistorisch Museum doen mee, maar ook boekhandel Dominicanen en brouwerij Bosch.
Op sommige plekken staan studenten aan het roer. Zo tonen ze in Centre Ceramique hoe een archeologisch object een nieuwe identiteit kan krijgen en laten ze in het Bonnefantenmuseum een frisse blik op kunst schijnen. In het Bonnefanten kunnen bezoekers ook een voorproefje krijgen van de nieuwe hedendaagse opera Parallax, uitgevoerd door Opera Zuid, over een vrouw die er alles aan doet om te bewijzen dat de aarde plat is.
Tickets kosten 5 euro voor de hele avond. Bezoekers moeten ze van tevoren reserveren en ook hun coronapas laten zien bij de eerste locatie die ze bezoeken. Daarna kunnen ze met een polsbandje overal gewoon binnenlopen.
Dialectkrukjes
Oude boeken weggooien? Dat is voor veel mensen vloeken in de kerk. Ook voor de Veldeke Kring Maastricht, een organisatie die het Maastrichts dialect promoot. Ze vroegen de cliënten van Talent Zorgbureau, dat mensen begeleidt die vanwege een mentale aandoening of cognitieve beperking niet aan het reguliere arbeidsproces kunnen deelnemen, om er boekenkrukjes van te maken.
Tien daarvan staan nu in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. De titels zullen de meeste studenten niet bekend voorkomen, het zijn voornamelijk boeken in het Maastrichts dialect. Daarom is ieder krukje van een QR-code voorzien. Die verwijst naar een website waar mensen het verhaal achter de kruk kunnen lezen en geluidsfragmenten uit de gebruikte boeken kunnen beluisteren. Uiteraard in het Maastrichts, maar ook in het Nederlands en Engels.
Werken in een vogelhuisje
Al vier keer werd de Universiteit Wageningen verkozen tot duurzaamste universiteit ter wereld. Maar in Wageningen zelf weet bijna niemand dat. Dat moet anders, vond men, en samen met een reclamebureau is een campagne opgezet.
Onderdeel daarvan is een vogelhuisje op mensenformaat dat sinds kort op de campus staat. Het hoort bij de honderd nestkastjes die over het hele terrein verdeeld zijn, schrijft zusterblad Resource. De nestkastjes zijn voor koolmezen. Deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups wordt aangetrokken om het insect uit de bomen te verdrijven. Heel wat milieuvriendelijker dan pesticiden.
De grote versie is bedoeld om buiten te werken of te studeren. Daar is nog niet veel gebruik van gemaakt, volgens Resource. Misschien dat de timing van plaatsing – net voor de herfst – daar iets mee te maken heeft?