De angst van het uitspreken 

De angst van het uitspreken 

‘’Denk na voor je iets zegt!’’ Maar doe dat niet te lang. 

05-11-2021

‘’Denk na voor je iets zegt!’’ Het is zo’n oneliner die ik veel te serieus heb genomen. In mijn gedachten spreek ik alles uit, met een zelfverzekerdheid en overtuiging waarmee ik zelfs Mark Rutte onder de tafel zou lullen. Maar dan begint het broeden. Nadenken over alle, veelal negatieve, scenario’s die kunnen volgen op mijn uitspraken en acties. Dit is één van de redenen waarom ik in het gat der spookstudenten ben beland. Elke keer als ik besloot om ‘het’ te gaan vertellen en me voorstelde hoe dat gesprek zou gaan, doken er allerlei doemscenario’s op. 

In mijn hoofd spreek ik mijn baas streng aan op alle zaken waar ik het niet mee eens ben, zeg ik mijn vriend dat hij zojuist een kutopmerking maakte, en vertel ik mijn vriendin dat ik ontzettend dol op haar ben. Maar als puntje bij paaltje komt houd ik me in; alsof ik geen controle meer heb over mijn stembanden zodra er negatieve of positieve gevoelens bij komen kijken. Een soort zelfbescherming voor het geval ik dingen zeg die als overdreven of extreem kunnen worden ervaren. In zijn bestseller Wij zijn ons brein schrijft Dick Swaab dat de structuur, en dus ook functie, van onze hersenen op jonge leeftijd al wordt vastgelegd voor de rest van ons leven. Ons gedrag ligt vanaf onze geboorte al in belangrijke mate vast. 

Die muur van gedachten zal wellicht altijd blijven bestaan, maar toch blijf ik ‘m gestaag ontmantelen, steen voor steen. ‘’Denk na voor je iets zegt!’’ Maar doe dat niet te lang. 

Stijn Engelen

Stijn Engelen woont in een studentenhuis, is lid van studentenatletiekvereniging Uros, maar studeert niet meer. Hij schreef zich in 2018 in voor biomedische wetenschappen, maar haakte al snel af zonder dit aan familie of vrienden te vertellen. Hij schaamde zich en was 2,5 jaar een zogenoemde ‘spookstudent’.

Dit academische jaar schrijft Stijn iedere week een blog voor Observant. Over zijn leven, zijn vrienden, zijn huis, over zoeken en misschien wel vinden.

Auteur: Redactie

Foto: Yuri Meesen

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: stijnengelen,praten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.