Golven van opwinding en een week gefrituurd eten

Golven van opwinding en een week gefrituurd eten

UM-onderzoeker is waarnemer bij COP26

24-11-2021

Overweldigend, dat is het woord dat in haar opkomt als Laura von Allwörden, promovenda aan de Faculteit of Arts and Social Sciences, de COP26 beschrijft die vorige week eindigde. Als onderdeel van haar onderzoek mocht ze als waarnemer de klimaatconferentie bezoeken.

Von Allwörden, werkzaam bij de vakgroep politicologie, onderzoekt hoe het secretariaat van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) reageert op crises. "Bijvoorbeeld; wat deden ze na de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs onder de toenmalige president Trump? Wat gebeurde er achter de schermen?”

Het organiseren van onderhandelingssessies zoals de Conference of the Parties (COP) is een belangrijk onderdeel van het werk van UNFCCC. Hoewel Von Allwörden er veel over had gehoord tijdens haar interviews met UNFCCC-medewerkers, COP-onderhandelaars en waarnemers in 2020 en het voorjaar van 2021, was dit haar eerste kans om zelf een dergelijk congres te bezoeken. Sommige van de incidenten waar ze onderzoek naar doet, vonden plaats bij een COP, dus greep ze de kans om het zelf te ervaren. “Ik had het gevoel dat ik nog steeds geen idee had wat het was. Ik wilde het ervaren, het begrijpen.”

Waarnemersbadge

Ze arriveert in de tweede week van de conferentie in Glasgow. “Het was enorm overweldigend. Het is waarschijnlijk anders als je als team gaat, maar hoewel ik er als onderdeel van een delegatie was, zou ik de conferentie alleen bezoeken. De Scottish Event Campus is een enorme locatie. Er zijn bordjes die je naar verschillende gebieden wijzen, maar als buitenstaander wist ik niet altijd wat ze betekenden. Dan zijn er nog alle verschillende evenementen: vergaderingen, plenaire sessies, lezingen, toespraken. Er zijn drie verschillende websites met informatie erover, maar geen overzicht van waar ik met mijn waarnemersbadge toegang toe zou krijgen. Ik ben het gewoon gaan proberen. Je moet leren door te doen.”

Vier veiligheidscontroles

COP26 is bekritiseerd vanwege het gebrek aan toegankelijkheid en transparantie voor waarnemers, iets dat Von Allwörden ook heeft ervaren. “Allereerst maken de mensen die daar komen deel uit van de elite. Dat moeten ze zijn, om de vliegtickets, accommodatie, het testen op COVID-19, enz. te kunnen betalen. Rijke landen kunnen grote delegaties sturen, armere landen slechts twee mensen.” Dan waren er de veiligheidscontroles, vier in totaal. "Het kostte me iedere dag twee uur om daadwerkelijk in de zaal te zijn. Eerst van Edinburgh naar Glasgow en dan door alle controles."

Vanwege de COVID-regelgeving was het aantal personen per kamer beperkt. “Hierdoor was er soms geen ruimte voor waarnemers. Ik zat een keer in een kamer te wachten tot er een vergadering zou beginnen. Een parallelle vergadering liep uit, 45 minuten nadat het had moeten beginnen kwamen er nog steeds partijafgevaardigden binnen. Daardoor werd de zaal te vol en werd ik gevraagd te vertrekken.” De mogelijkheden om evenementen online te volgen zijn beperkt. "Vaak kon je ze alleen bekijken op het moment dat ze plaatsvonden, niet erna."

Momentum

Iets waar haar geïnterviewden het vorig jaar tijdens de interviews over hadden, was ‘momentum’. “Binnen de gemeenschap is actie tegen klimaatverandering de norm, maar voor landen om de ideeën daadwerkelijk te implementeren, moet er een constante kracht achter zitten, er moet momentum zijn. Iets dat mensen activeert en betrekt, waardoor ze enthousiast worden om in actie te komen. Ze moeten dit continue gaande houden.”

Von Allwörden voelde het zelf bij de paviljoens. “Landen hebben daar stands, waar ze lezingen en andere evenementen organiseren. Ze laten hun best practices zien. Het is een gekke plek, heel groot, verdeeld over verschillende verdiepingen, er gebeurt zoveel. Op een dag zag ik het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, die net een lezing had gegeven in de stand van de VS, weglopen, omringd door beveiliging. Je kon de golf van opwinding voelen die ze creëerde. Hetzelfde gebeurde toen Barack Obama arriveerde. Mensen stonden nog in de rij toen hij al binnen was en zijn toespraak was begonnen. Deze beroemde, machtige mensen creëren en versterken het momentum. Het is verbazingwekkend om te zien welke impact hun aanwezigheid heeft. Het zet je echt aan het denken over macht.”

Veel koffie

Deze kant van COP26 ziet er misschien heel glamoureus uit: de supersterren, de belangrijke mensen in chique kleding, de prachtig ontworpen paviljoens met veel groen eromheen. Maar Von Allwörden weet dat er ook een andere kant is. “Op sommige plekken rook je het vet van gefrituurd eten. En je kon zien dat de meeste mensen friet aten, velen van hen onderhandelaars. Ze hebben de snelle energie nodig voordat ze terugkeren naar hun vergaderingen, denk ik. Er is veel koffie en heel weinig slaap. Je ziet wat mensen slapen in de gangen. Daar is niets schitterends aan.”

Von Allwörden zal haar velddagboek toevoegen aan haar onderzoek, dat ze in 2023 verwacht af te ronden.

Auteur: Cleo Freriks

Foto: archief Laura von Allwörden

Tags: cop26,onderzoek,fasos,politicologie,klimaatverandering,klimaat

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.