Volgens de fabeltjes van Fokke Fernhout frauderen de studenten massaal, zijn we deels te dom om te leren of een universitaire studie te volgen (“zelfs een detox-kuur biedt hier mogelijk geen soelaas”) en zijn we niet in staat om ons correct in het Nederlands uit te drukken. Hij voorspelt dat het lezen van de Donald Duck straks onderdeel is van het curriculum; alleen de nieuwe edities, de oude zijn volgens hem te moeilijk voor studenten. De echte Fabeltjeskrant was tenminste nog grappig.
Klagerige stukken
De heer Fernhout presenteert zich in zijn columns als slachtoffer van het onderwijs waar hij verantwoordelijk voor is. Studenten zijn gelukkig geen slachtoffers. Ik bied daarom graag een andere blik op zijn ongefundeerde en klagerige stukken. De overgrote meerderheid van de studenten zet zich keihard in voor deze studie. Zij hebben daar ook het brein voor. Er zijn zeker verbeteringen nodig in het huidige curriculum. Een goede docent draagt daaraan bij en haalt het beste in studenten naar boven. Daar is Fokke Fernhout blijkbaar niet toe in staat. De studenten zijn wél betrokken. Wij nemen deel aan evaluaties, leveren kritiek en werken oplossingen uit. Zo is de standaardprocedure voor het opstellen van opdrachten drastisch verbeterd.
Hij stelt dat 0% van de docenten die les geeft op een gewone scholengemeenschap ooit een universiteit van binnen heeft gezien. In zijn ogen de oorzaak voor de slechte prestaties van de studenten. Afgezien van de vraag of dit een doorslaggevend criterium is voor de kwaliteit van docenten aan de middelbare school, is dit feitelijk onjuist. Dit blijkt alleen al uit de cijfers op de website van de onderwijsinspectie.
Massaal frauderen
Ook de bewering dat wij massaal frauderen is ongegrond. Waar is het onderzoek dat zijn uitspraak fundeert? Juist, dat ontbreekt. Studenten leren hard voor tentamens en opdrachten. Zeker in coronatijd is het maken van tentamens moeilijker. Ze worden zo opgesteld dat je online, met open boek, flink wordt uitgedaagd. Zodanig dat het halen van een voldoende alleen mogelijk is als je de stof goed kent. Ik zit in een groot netwerk met studenten, waarvan niemand het in zijn hoofd haalt om te frauderen. Niet uit angst om ‘gepakt’ te worden. Wij zijn enthousiast over deze studie en stellen er een eer in om op eigen kracht goede resultaten te behalen.
Tentamens
De heer Fernhout heeft blijkbaar geen vertrouwen in de kwaliteit van de tentamens, noch in het moreel en het enthousiasme van studenten en de gedegen fraudecontroles van de universiteit. Dat kan natuurlijk. Hij schrijft dit echter als universitair hoofddocent en onderbouwt zijn stellingen niet met feiten; een treurige combinatie. Welk doel beoogt hij met zijn stukjes? Ze dragen in elk geval niet bij aan de onderwijskwaliteit, of de goede relatie tussen studenten en faculteit.
Ik denk dat we ieders volle inzet nodig hebben voor dit curriculum. Daarom hoop ik dat Fokke Fernhout zich minder gaat bezighouden met de finesses van de Donald Duck. Ik nodig hem uit om onderzoek te doen naar de onderwijskwaliteit en dit samen met ons te verbeteren.
Doenja van der Bruggen