Nederland sleept 44 starting grants binnen, twee voor Maastricht

Nederland sleept 44 starting grants binnen, twee voor Maastricht

Subsidies voor Catalina Goanta en Hannes Rusch

10-01-2022 · Wetenschap

EUROPA/MAASTRICHT. De Europese onderzoeksraad ERC heeft vandaag bijna 400 starting grants van gemiddeld 1,5 miljoen euro verdeeld. Daarvan zijn er 44 voor Nederlandse instellingen. Dat is wederom een uitzonderlijk goede score. De gelukkigen in Maastricht zijn Catalina Goanta (rechten) en Hannes Rusch (School of Business and Economics).

De ERC is vergelijkbaar met de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen, waarna commissies een selectie maken en het geld verdelen. De starting grants zijn voor onderzoekers die niet langer dan zeven jaar geleden zijn gepromoveerd.

In het landenklassement staat Duitsland ver bovenaan met 72 beurzen. Daarna volgen Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland met 53, 46 en 44 beurzen.

In Maastricht vielen Catalina Goanta en Hannes Rusch in de prijzen. Goanta is universitair docent bij privaatrecht en besteedt de subsidie aan het onderzoek “Human Ads: Towards fair advertising in content monetization on social media”. Daarin onderzoekt ze de wereld van influencers en advertenties op sociale media. Ze wil “een nieuwe theorie van eerlijke reclame” vinden in het Europese consumentenrecht, zo staat er op de ERC-site, zodat gebruikers van sociale media beter op de hoogte zijn van de activiteiten van influencers. Zij zal haar subsidie overigens meenemen naar de Universiteit Utrecht waar ze in februari aan de slag gaat.

Hannes Rusch, universitair docent bij de School of Business and Economics, houdt zich vooral bezig met gedragseconomie, experimentele economie en game theory. De subsidie van de ERC investeert hij in het project “Determinants and dynamics of collaborative exploitation”.

Overigens kreeg nog geen tien procent van de aanvragers een beurs. De kritiek op dit soort beurzen is dat er veel tijd en moeite wordt verspild als zoveel onderzoekers achter het net vissen.

Een ander probleem is dat het draagvlak voor Europese beurzen afkalft als de toplanden er steevast met het geld vandoor gaan en andere landen het nakijken hebben. Je mag aannemen dat onderzoekers daar evenveel talent hebben als onderzoekers uit de succesvolste landen.

Daarom zou er meer internationale samenwerking moeten komen, zei de Nederlandse ERC-vicepresident Eveline Crone afgelopen mei. Dan kunnen onderzoekers uit heel Europa leren van hun collega’s uit bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

HOP, Bas Belleman/WD

 

 

Starting grants 2021

 

Universiteit Leiden

5

NWO

5

TU Delft

4

Tilburg University

4

Radboud Universiteit Nijmegen

3

Rijksuniversiteit Groningen

3

Universiteit Twente

3

Universiteit Utrecht

3

TU Eindhoven

2

Erasmus MC

2

Universiteit Maastricht

2

Radboud MC

2

KNAW

2

UvA Amsterdam

2

UMC Utrecht

1

Wageningen Universiteit

1

Auteur: Redactie

Foto: Shutterstock

Tags: erc grant,starting grant,erc,europa

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.