UPDATE: Graf Tanja Groen toch niet gevonden

UPDATE: Graf Tanja Groen toch niet gevonden

Aangewezen locaties op de heide blijken een netwerk van konijnenholen

20-01-2022

NEDERLAND. Onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen wees een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam deze week een aantal locaties aan op de Strabrechtse Heide waar mogelijk de verdwenen studente Tanja Groen begraven zou liggen. Het Openbaar Ministerie is daarop de 'grondverstoringen' gaan onderzoeken, maar heeft geconcludeerd dat het om een konijnburcht gaat. 

De eerstejaars gezondheidswetenschappen verdween in de nacht van 31 augustus 1993 toen ze na een feestje van studentenvereniging Circumflex in Maastricht op haar fiets stapte richting haar studentenkamer in Gronsveld. Daar is ze nooit aangekomen.

De cold case zaak was de afgelopen jaren regelmatig in de media vanwege zoekacties. Er werd al meermaals naar Tanja Groens lichaam en fiets gezocht: in een graf op het kerkhof in Heugem, en afgelopen juni ook op de Strabrechtse Heide. Toen had Peter van Koppen al laten weten dat de politie niet op de juiste locatie op de Heide had gezocht.

Van Koppen (voorheen werkzaam aan de Universiteit Maastricht), collega’s en studenten van de VU werken al een hele tijd aan de zaak van Tanja Groen in het vak Gerede Twijfel & Cold Cases (de UM heeft een soortgelijk keuzevak voor studenten uit de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging). In het dossier van Tanja Groen deden Van Koppen cum suis een “ultieme poging”, schreef De Limburger. Daarvoor maakte het team gebruik van de kennis van een zogeheten geografisch profiler, een grondradar en bodemscanner. Er werden drie locaties aangewezen waar ze begraven zou kunnen zijn. Dat blijkt na kort onderzoek van het OM een netwerk van konijnenholen te zijn.

Over de dader wordt gespeculeerd. Dat zou de inmiddels overleden Wim S. uit Geldrop kunnen zijn, zo is eerder in verschillende media geopperd. Hij zou de moord hebben opgebiecht aan een medegevangene toen hij in voorarrest zat op verdenking van de moord op de Eindhovense Rienja Shewpersadsingh, waarvoor hij later werd veroordeeld, schreef het Eindhovens Dagblad.