'Romeinse' taferelen en schieten op zwemmers in een lollige bui

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

21-01-2022

Stapels zakken

“Einde ‘Romeinse’ taferelen in Maastricht is in zicht” kopte De Limburger van de week. Vanwaar deze vergelijking met de Italiaanse hoofdstad? Hebben Maastrichtenaren eenzelfde vrije interpretatie van de verkeersregels? Is de gelato-verkoop drastisch gestegen? Of wordt hier naar het oude Rome verwezen?

Niks van dit alles, het blijkt te gaan om de grote hoeveelheden afvalzakken die zich door de hele stad opstapelen. In Rome is dit een min of meer permanent probleem, in Maastricht zou het deze week opgelost moeten zijn. De hopen zijn niet ontstaan door stakende vuilnisophalers of de sluiting van een grote stortplaats zoals in Italië, maar door verwarring over de nieuwe regels. Restzakken worden nog maar een keer in de veertien dagen opgehaald in plaats van iedere week. Daarbij is de ophaaldag voor veel buurten veranderd.

De gemeente liet de zakken expres even liggen. Zo herinnert ze mensen eraan dat er iets veranderd is, schrijft De Limburger. Daarnaast kregen de bewoners van de desbetreffende wijken een brief waarin de regels nog eens uitgelegd werden. Deze week is er een extra ophaalrondje. De tijd zal uitwijzen of deze tactiek heeft gewerkt.   

Voor de grap schieten met een luchtbuks

Schreven we vorige week nog over leden van het Rotterdams Corps die met geweld de sociëteit van een vereniging in Delft binnenvielen, deze week stonden er twee Leidse studenten voor de rechter. De leden van studentenvereniging Minerva schoten in mei vorig jaar met een luchtbuks op zwemmers in de gracht. Die liepen daarbij bloeduitstortingen en bloedende wonden op.

De daders kwamen op het idee in een “lollige bui”, tekende zusterblad Mare op in de rechtbank. “Het was vlak na de avondklok, je kan nergens naartoe. College gaat via je laptop, elke dag is een soort Groundhog Day.” “Wij waren in een lollige bui gaan zwemmen, in plaats van schieten op mensen”, reageerde een van de slachtoffers daarop droogjes. Vervolgens deed ze voor de rechter uit te doeken hoe ze nog altijd slecht slaapt na het incident en EMDR-therapie (voor traumaverwerking) volgt.

De veroordeelde studenten krijgen zestig uur taakstraf en moeten de slachtoffers een schadevergoeding van respectievelijk 750 en 794 euro betalen.

Meer biografieën over vrouwen

Wikipedia is te mannelijk. Tot die conclusie komt de Rotterdamse onderzoeker Laura Braden. Zij analyseerde de populaire online encyclopedie en zag dat slechts 16 procent van alle biografieën op de site aan vrouwen is gewijd. Ook onder de redacteuren is de verdeling ongelijk, vertelt ze aan het Rotterdamse universiteitsblad Erasmus Magazine. “Op de Engelstalige pagina’s identificeert slechts 4,4 procent van de redacteuren zich als vrouw tegenover 38,7 procent als man. In het Nederlands is die verhouding 80 procent man tegenover 20 procent vrouw.”

Braden komt daarom in actie. Ze organiseert edit-a-thons. Dat zijn schrijfsessies waarbij studenten in een groep bij elkaar gaan zitten om extra pagina’s over vrouwen aan Wikipedia toe te voegen. Dankzij zo’n sessie vorig jaar kunnen mensen nu bijvoorbeeld meer te weten te komen over Dianne Bovelander, oprichter van het Erasmus Centre for Women and Organisations. Tijdens de sessie van deze week gaan de studenten de pagina van de Japanse kunstenaar Katsushika Ōi aanvullen.

Maastrichtse studenten kunnen ook meedoen: op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseert de Faculty of Arts and Social Sciences ook een edit-a-thon.

Auteur: Redactie

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splinters

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.