Hoog tijd voor een goed verhaal

Hoog tijd voor een goed verhaal

De constructieve journalist is geïnteresseerd in morgen, niet het nu of gisteren

31-01-2022 · Medewerkerscolumn

Twee jaar achter elkaar schrijven over hetzelfde onderwerp. Besmettingen, maatregelen, vaccineren, niet vaccineren. De meeste journalisten gaan er inmiddels kapot aan. Telkens weer op zoek naar breaking news. Wat is het drama van de dag? In welk land voltrekt zich de grootste ramp? Waar zijn de misstanden? In de afgelopen twee jaar wisselen acute Covid en long Covid elkaar voortdurend af in de media. Als de IC-opnames onder controle zijn, krijgen wetenschappers ervan langs omdat ze nog steeds niet weten wat de oorzaak van de aanhoudende klachten is. Dat de meeste mensen gewoon herstellen van een Covid-19-infectie is helaas geen nieuws. Een goed verhaal is immers een slecht verhaal.

En dat is jammer. Ik heb behoefte aan een goed verhaal. Journalisten denken nu misschien dat het mij om feel good news gaat. Maar dat bedoel ik niet. Nou ja, op één situatie na dan. De verslaglegging van de eerste dag dat de koeien weer de wei in mogen na een lange winter in de stal, is een prettige uitzondering.

Met een goed verhaal bedoel ik constructieve journalistiek. Het doel is niet om de eerste te zijn of degene te zijn die iets of iemand aan de kaak stelt. Het doel is om het publiek te inspireren. Daar waar de verslaggever zich richt op het nu en de wetenschapsjournalist op gisteren, is de constructieve journalist geïnteresseerd in morgen. De Covid-19-pandemie leent zich daar op dit moment uitstekend voor: wat is de langetermijnstrategie om te leren leven met het virus?

Daar mag wat mij betreft de hele zaterdagkrant aan worden besteed. De Volkskrant vertelt mij afgelopen zaterdag dat een groep wetenschappers en bestuurders, waaronder enkele OMT-leden, een rapport aan de huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben aangeboden met de titel ‘Van bestrijden van een pandemie naar leven in een endemie’. Vol enthousiasme begin ik aan het pagina vullende artikel. Ik verwacht meer te weten te komen over de voorstellen van de experts. Maar daar gaat het artikel niet over. Het nieuws is dat het rapport er is, niet wat er in staat. Zucht. Het wordt hoog tijd voor een goed verhaal.

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie bij de faculteit psychologie en neurowetenschap en de faculteit Health Medicine and Life sciences

Auteur: Redactie

Foto: archief Caroline van Heugten

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: caroline

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.