Maastrichtse MERLN-onderzoekers vallen wederom in prijzen bij Europese onderzoeksraad

Maastrichtse MERLN-onderzoekers vallen wederom in prijzen bij Europese onderzoeksraad

Proof of concept-grant voor Lorenzo Moroni en Clemens van Blitterswijk

09-02-2022 · Nieuws
MAASTRICHT/NEDERLAND. Professoren Lorenzo Moroni en Clemens van Blitterswijk, beiden verbonden aan het Maastrichtse onderzoeksinstituut MERLN, hebben Europees geld gekregen om hun wetenschappelijke inzichten te vertalen naar een commerciële toepassing. In totaal vielen zestien Nederlandse onderzoekers in de prijzen. 
Dat heeft de Europese onderzoeksraad ERC bekendgemaakt. Met de subsidies voor een proof of concept is in totaal 25 miljoen euro gemoeid voor 166 laureaten. Ze krijgen 150 duizend euro per persoon.
 
Met het geld kunnen ze kijken of ze hun ideeën ook op de markt kunnen brengen, bijvoorbeeld met een patent of een prototype. De EU hoopt ermee te stimuleren dat onderzoek tot innovatie en economische groei leidt.
Het ‘concept’ hoeft overigens niet altijd technisch te zijn. Een onderzoeker van de Erasmus Universiteit Rotterdam buigt zich over de stroom van toeristen die de plekken van hun favoriete films of series bezoeken. Zulk toerisme heeft gevolgen voor het milieu, het erfgoed en de lokale cultuur, dus hij begint een adviesbureau voor lokale overheden.

Twee van de zestien Nederlandse aanvragers zijn verbonden aan de Universiteit Maastricht. Clemens van Blitterswijk, die MERLN heeft opgericht en de meest 'ondernemende' wetenschapper wordt genoemd, heeft tijdens zijn carrière grote nationale en Europese onderzoeksgelden binnengehaald. Zoals een Zwaartekrachtsubsidie van 25 miljoen en de meest prestigieuze grant van de ERC ter waarde van ruim 2,5 miljoen euro. Ook het landelijke instituut RegMed, dat hij op poten zette, waarin meerdere universiteiten, bedrijven, gezondheidsorganisaties en regionale overheden samenwerken, kreeg een budget van 250 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. 
De naam van collega Lorenzo Moroni - inmiddels opvolger van Pamela Habibović als wetenschappelijk directeur van MERLN - wordt ook niet voor de eerste keer genoemd door de ERC. Hij harkte al een paar jaar geleden een ERC Starting Grant binnen ter grootte van maximaal 1,5 tot 2 miljoen euro. 
 
HOP, Bas Belleman/WD
Auteur: Redactie

Logo ERC Proof of Concept

Tags: merln,erc,van blitterswijk,moroni

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.