(On)zekerheid

(On)zekerheid

"Je hebt anderen nodig, met wie je kunt samenwerken en je onzekerheden kunt delen"

08-03-2022 · Medewerkerscolumn

Hoe gaat de COVID-19 pandemie verder verlopen? Hoe veilig zijn we in Europa bij een zo snel wijzigend wereldtoneel? Waar gaat het heen met onze huis-, gas- en voedselprijzen? Wat voor beproevingen staan ons nog te wachten ten aanzien van het veranderende klimaat? Grote vragen met veel onzekerheden, die gelden voor ieder van ons. Echter, ik -en ongetwijfeld, u ook- heb in de dagelijkse beslommeringen soms genoeg aan mijn individuele onzekerheden. Dat voelt zo nu en dan oncomfortabel.

Je (on)comfortabel voelen als medische professional in onzekere situaties? Dat was het onderwerp van de eerste promotie waarbij ik mocht opponeren. Ironisch genoeg na een avond- en nachtblok in het ziekenhuis, waar ik als eerstejaars arts-assistent met enig lood in mijn schoenen aan begon. Het was een week na mijn eigen promotie; een dag waarin ik mij o-zo-zeker had gevoeld over mijn eigen werk. Zo zeker als ik mij toen voelde, zo onzeker was ik een week later. En het dienstblok was nog maar net voorbij en het volgende ongemakkelijke moment diende zich aan; mijn eerste oppositie. Bewust van het feit dat ik ook hierin groen achter mijn oren was, las ik het hele proefschrift. Het werkte zowaar als verlossing voor mijn eigen onzekerheden. Bovendien hielpen de andere opponenten me deze ‘eerste keer’ door een enthousiast welkom en bemoedigend woordje. Deze promotie mocht dan gaan over onzekerheden, éen ding was ik op dat moment niet meer.

Je op je gemak voelen in onzekere situaties, zo leerde ik, gaat over vertrouwen hebben in wat te doen op lastige momenten. Je oncomfortabel voelen, daarentegen, ontstaat wanneer situaties zich anders ontwikkelen dan verwacht, en waarin het je niet lukt doeltreffend te handelen. Dit los je niet enkel op door zoveel mogelijk kennis tot je te nemen. Je hebt ook anderen nodig, met wie je kunt samenwerken en je onzekerheden kunt delen. Dat heeft mij in elk geval geholpen als opponent tijdens de promotie. Op mijn werk, in het ziekenhuis, helpt het dat ik kan aankloppen bij mijn supervisor. Dat geeft wat zekerheid op onzekere momenten.

Stephanie Meeuwissen, arts-assistent Interne Geneeskunde MUMC+

Auteur: Redactie

Foto: archief Stephanie Meeuwissen

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: stephanie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.