De student, de decaan en de banaan

De student, de decaan en de banaan

FHML opent wandelroute officieel met walk and talk met het bestuur

22-03-2022

MAASTRICHT. De student, de decaan en de banaan: het klinkt als het begin van een mopje, maar dat is het niet. Maandag werd de ‘social sofa’ bij Universiteitssingel 40 officieel geopend door Annemie Schols, decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Ze deed dat door een banaan – als symbool van een gezonde levensstijl – te overhandigen aan de bedenker; geneeskundestudent Matthijs Bosveld. Daarna ging het bestuur met een groep studenten en medewerkers op pad voor een zogeheten walk and talk.

De social sofa, een kleurrijk bankje dat door studenten is beplakt met duizenden mozaïeksteentjes, is het beginpunt van een wandeling door Randwyck. Tijdens lockdowns was wandelen een van de weinige veilige manieren waarop collega’s en studenten elkaar konden ontmoeten. Om mensen daartoe aan te sporen, zette Bosveld een route van ruim 5 kilometer (en een kortere versie van 3,5 kilometer) uit langs de universiteitsgebouwen in Randwyck onder de naam UM Strolls. Nu geldt het als stimulans om tussen de middag even de benen te strekken. De route kan men via een QR-code bij het bankje downloaden.

Schols heeft er zin in maandag. “Kom op, actie!” roept ze na haar praatje. Het bestuur wil door de route zelf te lopen het goede voorbeeld geven, maar ook in contact komen met de faculteit. “Als er belangstelling voor is, willen we deze walk and talks regelmatig organiseren, zodat we van jullie horen wat er speelt.” En er blijkt ook nog tijd te zijn voor een klein experiment: door na afloop het aantal stappen te vergelijken kunnen ze erachter komen hoeveel stappen de route minimaal is. “Niet iedereen zet evenveel stappen om dezelfde afstand af te leggen”, aldus ‘veldonderzoeker’ Schols. Het blijken er minstens zesduizend te zijn – 60 procent van de aanbevolen 10 duizend stappen per dag.

Klik hier voor een kaart van de wandelroute.