Frans, Beppie en Roermondse buschauffeurs

Frans, Beppie en Roermondse buschauffeurs

Het nieuwe Erkennen en Waarderen van een wetenschapper: Frans en zijn passies

16-05-2022 · Medewerkerscolumn

“Heb ik je al verteld dat ik opa word?” Ja, zo’n vijf keer in de afgelopen weken, telkens even stralend. Collega Frans Verhey (hoogleraar ouderenpsychiatrie) krijgt er binnenkort een passie bij. Bijna veertig jaar stond zijn werk in het teken van het verbeteren van de kwaliteit van leven van de oudere medemens. Vanaf nu gaat hij deze kennis zelf ten volle benutten. Frans neemt afscheid van de universiteit.

Ik zie mijn echtgenoot binnenkomen op de afscheidsreceptie. Aan zijn arm loopt Beppie. Beppie Kraft is de kleinste, maar zeker ook een van de bijzonderste gasten op dit feestje. Beppie draagt Frans en zijn werk een warm hart toe. Als ambassadeur van het Alzheimer Centrum Limburg vraagt onze geliefde Maastrichtse volkszangeres aandacht voor dementie. Ein fees mèt Beppie maakt wetenschappelijk onderzoek mogelijk.

In d'n hiemel, in d'n hiemel, in d'n hiemel veul ich mich met dich’. Bèr zingt uit volle borst mee terwijl hij met zijn bus behendig door Remunj rijdt. Roermond is een dementievriendelijke gemeente. Bèr weet wat hij moet doen als een van de duizend stadsgenoten met dementie met zijn bus meewil. Mijn collega-wetenschappers leren hem hoe dat moet. Wethouder Marianne Smitsmans is trots op het predicaat dat haar stad draagt. Zij wil een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Frans kan niet wachten om zijn geliefde Houthem aan de lijst toe te voegen.

“Er komt voorlopig geen dementiepil.” Frans schroomt niet om dit hardop te zeggen. Dat is realistisch en opent deuren naar bredere oplossingen dan alleen een biomedische. Deze meer integrale visie op gezondheid is een passie die ik van harte met Frans deel.

Hoeveel publicaties, promoties en subsidies mijn gewaardeerde collega op zijn naam heeft staan is niet relevant voor dit verhaal. Dit gaat over het nieuwe Erkennen en Waarderen van een wetenschapper. Ik schrijf over Frans en zijn passies. Hij gebruikt zijn talenten om ons naar de positieve kanten van dementie te leren kijken.

Op onze universiteit is ruimte voor ieders talent. Wie is jouw Beppie? Welke kok, verpleegkundige of bedrijfsleider past de kennis uit jouw onderzoek toe? Laat jouw talenten en passies zien. Ik schrijf er graag een column over.

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie bij de faculteit psychologie en neurowetenschap en de faculteit Health Medicine and Life sciences

Auteur: Redactie

Foto: archief Caroline van Heugten

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: caroline

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.