“Toen ik in die boom zat was ik bang”

“Toen ik in die boom zat was ik bang”

Keynote speech mensenrechtenactivist Nice Nailantei Leng’ete

16-05-2022

“Leiderschap is niet alleen voor de mensen aan de top – we hebben allemáál op verschillende manieren invloed op onze gemeenschap.” De Keniaanse mensenrechtactivist Nice Nailantei Leng’ete, die donderdag de keynote speech gaf tijdens de 46e dies natalis, is het levende bewijs van haar eigen stelling. Al op jonge leeftijd overtuigt ze haar familie en de dorpsoudsten ervan te breken met tradities en meer oog te hebben voor de rechten van meisjes en vrouwen.

Nailantei Leng’ete was acht jaar oud toen ze zich samen met haar zus in de top van een boom verstopte om te ontsnappen aan wat ze zelf ‘the cut’ noemt, besnijdenis: de traditionele genitale verminking van meisjes bij de Masai, een nomadenvolk dat vooral in Kenia en Tanzania woont. Uiteindelijk weet ze haar grootvader – haar ouders zijn dan al overleden – te overtuigen om er in haar geval vanaf te zien. Haar zus offert zichzelf op en doorloopt de ceremonie wel. “Iets waar ik haar voor altijd dankbaar voor zal zijn.” Het gaf een extra stimulans voor haar strijd om meisjes en vrouwen te redden van genitale verminking en hen in plaats daarvan onderwijs te geven.

Inmiddels heeft ze samen met Amref Flying Doctors ruim 20 duizend meisjes gered. Zorgen dat je gehoord wordt, vraagt om persoonlijk leiderschap, zegt Nailantei Leng’ete. “Ken jezelf, ken je dromen en durf daar iets mee te doen. Zorg dat je een duidelijk idee hebt van waar je naar streeft en wat je van jezelf en anderen verlangt. Neem die – vaak moeilijke – beslissingen en neem verantwoordelijkheid voor je eigen daden.”

Maar dat is niet genoeg. “Verandering begint met het perspectief en de hulp van de mensen om wie het gaat. Ik zag hoe mijn vader altijd de gemeenschap erbij betrok als hij iets wilde veranderen. Mijn ouders heb ik jong verloren, maar hun lessen ben ik niet vergeten.” Iets proberen te veranderen zonder anderen erbij te betrekken is contraproductief, zegt Nailantei Leng’ete. “Ik ben in Afrika vaak waterputten tegengekomen die niemand gebruikte. Westerlingen hebben ze gegraven zodat de vrouwen niet meer zo ver hoefden te lopen voor water. Maar de vrouwen hielden van de lange wandeling. Het gaf ze een kans om onder elkaar te zijn, verhalen uit te wisselen en grapjes te maken over de mannen.”

Het mét anderen doen, betekent ook hun cultuur en tradities respecteren en hen “vanuit liefde” iets leren. Dat is volgens Nailantei Leng’ete een cruciale factor bij het succes van haar stichting. Een andere is het organiseren van steun. “Kijk links en rechts van je voor hulp. Kijk naar beneden en biedt diegenen die na je komen een helpende hand. Iemand heeft dat voor mij gedaan; ik ben het product van vele helpende handen. Iemand zal het ook voor jou doen en wanneer jij het kan, zul jij het weer voor een ander doen.”

Tot slot roept ze mensen op om groot te dromen. “Toen ik in die boom zat was ik bang. Misschien ben jij nu ook ergens bang voor. Durf te dromen van verandering, wees dapper en bedenk: één dag tegelijk. Volg je intuïtie, respecteer anderen zoals ze zijn. De wereld heeft behoefte aan dromers die bang zijn, maar toch doorgaan.”

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Joey Roberts

Tags: dies2022,keynote,besnijdenis,mensenrechtenactivist,masai,kenia,Nailantei Leng’ete,flying doctors

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.