Op de kast

Op de kast

Diep vanbinnen wisten ze waarschijnlijk al, dat vrouwen het op de kansel beter zouden doen.

07-06-2022 · Medewerkerscolumn

Op zondagochtend brengt de NOS belangrijk nieuws op haar site: ‘Kerkscheuring dreigt (…)’. Eindelijk weer eens goed nieuws, dacht ik, want als die anderhalve man en een paardenkop gelovig Nederland zichzelf maar goed verscheurt, blijft er uiteindelijk niets van over.

Dus ik las opgewekt verder. Het ging om de rol van vrouwen in de gereformeerde kerken: 21 dagen lang (het langste debat ooit) spraken mannen tijdens de synode over de vraag of de vrouw mag worden toegelaten tot het ambt. Dat maakte me nieuwsgierig, want ik hoopte natuurlijk op een wetenschappelijke verklaring die zegt dat het mannelijk hormoon testosteron noodzakelijk is om een gemeente gelovigen toe te spreken. Maar die was er niet.

Nee, het ging om de ‘zwijgteksten’ in de Bijbel. Die zeggen: “Laat uw vrouwen in de gemeenten zwijgen. Het is hun immers niet toegestaan te spreken, maar bevolen onderdanig te zijn, zoals ook de wet zegt.” Volgens een meerderheid van de Christelijke Gereformeerde Kerken is vrouwelijke deelname aan het kerkelijk ambt daarom volstrekt uitgesloten, aldus een emeritus-hoogleraar Theologie. Diezelfde meerderheid heeft geen enkel probleem met de emancipatie van de vrouw en wil geen enkele achterstelling van de vrouw. Maar de Bijbel is de Wet en die sluit vrouwen uit van een kerkelijk ambt. Met 32 voor en 19 tegen besloot de synode dat vrouwen niet worden toegelaten tot het ambt. Niet eens een kleine meerderheid dus.

Diep van binnen wisten ze waarschijnlijk al dat vrouwen het op de kansel beter zouden doen. Die hebben geen donderpreken over hel en verdoemenis nodig om een gemeente toe te spreken. Misschien had de synode moeten starten met het vertonen van onze recente Diesviering, waarin drie vrouwen bewezen dat ze de kansel verdienden.

Al met al hadden de gereformeerden het weer voor elkaar: ik zat op zondagochtend dankzij de kerk op de kast en niet in de kerk.

Ellen Krijnen, beleidsmedewerker Academic Affairs, MUO

 

 

 

Auteur: Redactie

Foto: EK

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: kerkscheuring,kansel,vrouwen,ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.