Niet vreselijk, wel dankbaar

Niet vreselijk, wel dankbaar

“Wat hebt u een * beroep!” zei de zoon tijdens het slechtnieuwsgesprek van zijn vader

14-06-2022 · Medewerkerscolumn

Na ieder coschap verbaasde ik mij hoeveel ik had geleerd en gedaan. Meer nog, hoeveel ik had gezien en gehoord. In mijn jaren als coassistent maakte ik immers als een soort bijrijder en toehoorder grote levensmomenten van patiënten en hun familie mee. Ik herinner me het slechtnieuwsgesprek, waar een geschokte zoon uithaalde naar de behandelend arts. Deze had net verteld dat zijn vader ongeneeslijk ziek was. “Wat hebt u een * beroep!” zei hij, “om dit soort nieuws aan mensen te moeten brengen”.

Een dikke vier jaar na die gebeurtenis ben ik niet langer toehoorder. Slechtnieuwsgesprekken maken regelmatig deel uit van mijn werkdag. Die gesprekken voelen voor mij als een cruciaal moment om (het) goed te doen; het is een kunst om zulk nieuws duidelijk, empathisch, en soms ook met mijn eigen emotie, over te brengen. De impact van deze gesprekken is immers enorm, zó bepalend voor de patiënt en diens naasten. 

Als dochter heb ik ervaren hoe de arts tijdens zo'n gesprek indruk maakt. De klap van mama's slechtnieuwsgesprek was onnoemelijk groot, maar we namen het de arts niet kwalijk. Ze was er voor ons, en had maar één ding voor ogen: kwaliteit. Kwaliteit van het laatste beetje leven dat mama nog had. We waren deze dokter dankbaar. Dankbaar voor het heldere verhaal, haar inlevingsvermogen, haar pijnlijk eerlijke manier van communiceren. 

Dankbaarheid voel ik nu ook, als dokter. Slechtnieuwsgesprekken voelen voor mij inmiddels als waardevol. Het begeleiden van mensen kan verschil maken, niet alleen op het moment zelf maar ook hoe er later met een ziekte-, en wellicht ook stervensproces wordt omgegaan. 

In deze gesprekken kan ik ook mijn authenticiteit kwijt, mede gevormd door mijn persoonlijke ervaringen. Het geeft me een gevoel van intens menselijk handelen. Slecht nieuws moeten brengen maakt het dokter zijn geen vreselijk beroep; dit maakt het juist intens, veelbetekenend, en dankbaar.

Stephanie Meeuwissen, arts-assistent Interne Geneeskunde MUMC+

 

Auteur: Redactie

Foto: archief Stephanie Meeuwissen

Tags: stephanie,slechtnieuwsgesprek

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.