Wilde katten; je ziet ze niet maar ze zijn er wel
De boommarter, de lynx en de goudjakhals; nu kun je ze alleen nog in de dierentuin bewonderen, maar wie weet in de toekomst ook in het Limburgse landschap. De wilde kat voelt zich namelijk al thuis in de bossen rondom Maastricht en Valkenburg en dat is een teken aan de wand, zegt Hettie Meertens, ecoloog bij Stickting ARK tegen de Limburger.
Twintig jaar geleden werd de wilde kat voor het eerst in Limburg gezien (weliswaar dood, maar toch). Inmiddels zijn ze met behulp van cameravallen in zeker vijf bossen waargenomen, wat suggereert dat ze via akkers en velden naar nieuwe gebieden trekken. Dat getuigt van aanpassingsvermogen, vertelt Meertens in de Limburger. “Dieren waarvan we eerst dachten dat ze grote gebieden nodig hebben of schuw zijn, zien we nu steeds vaker in ons versnipperde landschap. Als de wilde kat dat kan, dan waarschijnlijk ook de boommarter, de lynx en de goudjakhals.” In het verleden is al vaker gemeld dat de grote roofdieren in de buurt gespot zijn, al is dat nooit bevestigd. “Maar nu de wilde kat het hier zo goed doet, is dat niet meer ondenkbaar.”
Overigens is de kans nog steeds heel klein dat je de wilde kat tegenkomt tijdens een wandeling. Eén op de miljoen volgens Meertens; het blijven schuwe dieren die vooral in dichte begroeiing zitten.
Gezonde werknemers?
Opvallend nieuws uit Leiden; het ziekteverzuim onder wetenschappelijk personeel is in vergelijking met andere universiteiten heel laag. Het zou slechts 1,9 procent zijn, terwijl het nationaal ziekteverzuim in het onderwijs in 2021 tussen de 4,6 en 5,4 procent schommelde. Zit er iets in het water? Heeft de Universiteit Leiden de sleutel tot gezonde werknemers gevonden? Niets van dat al, zegt de universiteitsraad.
“Het kan nooit dat we zo fit zijn”, zei Timothy de Zeeuw van personeelspartij FNV tijdens een raadsvergadering waar universiteitsblad Mare bij zat. “De werkdruk is enorm.” Volgens de raad is het beeld vertekend doordat registratiesysteem SAP zo omslachtig is dat het meeste verzuim nooit gemeld wordt. Mensen werken door of zoeken naar een informele oplossing.
De Leidse vicevoorzitter van het college van bestuur Martijn Ridderbos erkende dat SAP de nodige problemen oplevert, niet alleen bij het registreren van ziekteverzuim. Bepaalde systemen zijn aan het einde van hun levenscyclus. “Die vervangen biedt een kans om dit soort registratieprocessen goed onder de loep te nemen.” Daar kon de raad zich in vinden. “Heel fijn”, reageerde een lid. “Ik kijk ernaar uit om samen met u op het SAP-graf te dansen.”
Kwakzalvers in opleiding
Altijd al meer willen weten over kleurentherapie, ayurveda, homeopathie of ‘eclectische energetische natuurgeneeskunde’? Bij uitkeringsinstantie UWV kun je tot wel 1000 euro subsidie aanvragen om er een cursus in te volgen. Deze zogeheten STAP-subsidies zijn bedoeld voor mensen die zich willen bijscholen, maar het aanbod is heel breed.
Dit tot grote ergernis van de Vereniging tegen de Kwalzalverij. Die spreekt van “belastinggeld gebruiken voor een opleiding tot oplichter”. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toetst de cursussen wel op inhoud en niveau, maar ziet blijkbaar geen bezwaren tegen alternatieve geneeskunde-opleidingen.
De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft nu minister Karien van Gennip van SZW genomineerd voor de jaarlijkse Meester Kackadorisprijs. De prijs is bestemd voor personen of organisaties die volgens de jury de kwakzalverij bevorderen zonder zelf mensen te behandelen. (HOP)