De gorilla en de neergekwakte fietsen

De gorilla en de neergekwakte fietsen

Terug waren de jonge mensen die op een holletje nog net op tijd proberen de onderwijsgroep te bereiken

08-09-2022 · Redactioneel

Ik fietste maandag 5 september, even voor half negen ’s ochtends, door de Tongersestraat en opeens was alles weer als vanouds. Weg was de bijna lege straat van de afgelopen weken. Terug waren de studenten die niet weten dat je altijd aan de rechterkant van de weg moet fietsen, ook al is er links een fietspad voor de tegenliggers. Terug waren de slecht geparkeerde (lees neergekwakte) fietsen in en naast de fietsenstallingen, terug waren de jonge mensen die op een holletje nog net op tijd proberen de onderwijsgroep te bereiken. 

Vrienden kwijt

Over een week of zo zal het me niet meer opvallen, vermoed ik. Net zoals veel Maastrichtse zaken onze nieuwe studentcolumnist Puck Füsers niet meer opvallen. Ze is hier al een tijdje, schrijft ze. Al drie jaar. In het begin “raakte ik mijn vrienden kwijt op feestjes, verdwaalde onderweg naar het Frontenpark en zo nu en dan stapte ik in de verkeerde bus. Die dingen gebeuren nu bijna nooit meer.” Ze voelt zich thuis in Maastricht, maar is daardoor ook gestopt met opletten waardoor ze vaak de gorilla die door het beeld loopt niet meer ziet. Hiermee verwijzend naar YouTube video’s waarin de kijker op een bepaalde gebeurtenis let terwijl er op de achtergrond iemand langsloopt in een gorillapak. Die vervolgens niet wordt opgemerkt.

Wildvreemde

In de nieuwe serie over de studentenkamer vertelt Martijn Hilders (25 jaar, Nederlands), tweedejaars masterstudent Artificial Intelligence, dat zijn kamer – op de begane grond aan de straatkant met twee grote ramen in het centrum van Maastricht - door heel veel mensen juist wel opgemerkt wordt. Het leidt af en toe tot ongevraagde ontmoetingen, zeker wanneer de ramen ‘s zomers openstaan. “Lig je net met je vriendin op de bank een film te kijken, steekt opeens een wildvreemde zijn hoofd naar binnen om een peuk of glas water te vragen. Of er staan mensen buiten mee te kijken als er een belangrijke sportwedstrijd op tv is. Zulke momenten gaan storen, al zijn ze soms ook wel grappig. Saai is het hier in elk geval niet.”

Papieren krant

Vandaag verschijnt onze eerste papieren krant van dit jaar. Hij wordt op de verschillende locaties van de UM uitgedeeld. Zodat het u niet kan ontgaan. Ook al is vanaf deze week alles weer als vanouds.