Maastricht vangt schildpadden op en collegenotities in dichtvorm

Maastricht vangt schildpadden op en collegenotities in dichtvorm

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

09-09-2022 · Splinters

Gedumpte schildpadden komen naar Maastricht

Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 200 duizend schildpadden gedumpt. Baasjes die het te veel werk vinden, tevergeefs zoeken naar een oppas in de vakantie of die bij nader inzien toch liever een wat knuffeliger huisdier hebben, laten de beestjes achter in de natuur. Daar redden ze het vaak niet, de meeste sterven een langzame hongersnood en degene die het overleven zijn een gevaar voor de lokale planten, dieren en insecten omdat ze niet inheems zijn.

Maar vanaf nu kunnen de schildpadden terecht in Maastricht. Stichting Faunawatch, die zich inzet voor het welzijn en bescherming van dieren, heeft een opvang geopend aan de Vijverdalseweg. De eerste schildpadden (vooral roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden, populaire soorten voordat ze niet meer als huisdier verkocht mochten worden) zijn al gearriveerd, in totaal is er plek voor vijfhonderd dieren die er de rest van hun leven kunnen blijven wonen. De bewoners van GGZ-instelling Mondriaan – aan de overkant – gaan helpen bij de verzorging. Een schildpad adopteren kan niet, doneren of vrijwilliger worden wel. 

Dichtend statistiek halen

De één schrijft samenvattingen, de ander gaat met het boek en markeerstiften aan de slag, maar er zullen maar weinig studenten dezelfde aanpak hebben als de Eindhovense Industrial Engineering-student Conner Smeets. Hij maakt zijn notities in dichtvorm, vertelt hij aan zusterblad Cursor.

Het begon als een manier om zichzelf bij de les te houden, vooral toen hij tijdens coronalockdowns colleges op de bank volgde. Eerst maakte hij grappen over de lesstof, later volgden gedichten. “Het is vooral leuker en interessanter zo. Iedereen heeft zijn eigen leerstijl, waarbij veel mensen de slides zo’n beetje overtypen. Dat werkt voor mij totaal niet. Voor mij is diepgang belangrijk, en dat is het mooie als je ergens over wilt dichten of een grap wilt maken; dan moet je de materie wel begrijpen want je gaat daarvoor per definitie een laagje dieper.”

Dat leidde tot strofes over statistiek als: One haven was left, as but statistics fled/For they knew things aren't or are they don't be or not it's a matter of significance that the wise never sought. Een carrièreswitch, dat ziet hij echter niet snel gebeuren. “Misschien, als er een kans komt. Maar dat acht ik niet waarschijnlijk.” Voor de eventuele fans heeft hij gelukkig nog tien statistiekmodules te gaan.

Toch geen prijs voor persoonlijk leed

Hij bestond al een tijdje: de ‘Prijs Persoonlijk Studiesucces’. De Leidse rechtenfaculteit reikt deze uit aan studenten met excellente studieprestaties zoals een cum laude scriptie. Maar dit jaar wilde de faculteit er een nieuw tintje aan geven: de prijs gaat naar een student die ondanks persoonlijke tegenslag toch succesvol is geweest in zijn of haar studie.

Dat schoot de plaatselijke faculteitsraad in het verkeerde keelgat, schrijft het Leidse zusterblad Mare. “Er is één persoon die wint”, zegt personeelsraadslid Lara Hartman-Ohnesorge. “Dat betekent dat de faculteit tegen de verliezers moet zeggen: ‘Wat jij hebt meegemaakt is niet erg genoeg om te winnen’.” Zo was het niet bedoeld, zegt het bestuur. De prijs is een aanmoediging, geen “zieligheidscompetitie”. Na overleg met de raad is besloten de mogelijkheid tot nomineren voorlopig stop te zetten.