Geen schouderklopjes

Geen schouderklopjes

"Een universiteit kan niet blijven groeien terwijl de stad op knappen staat"

14-09-2022 · Studentencolumn

Het academisch jaar is weer begonnen en sommige studenten zijn nog wanhopig op zoek naar woonruimte in (of enigszins in de buurt van) Maastricht. Tegelijkertijd wordt mijn inbox gevuld met UM-nieuwsbrieven. Ik moet eerlijk toegeven dat ik die meestal niet uitgebreid lees, maar mijn oog viel op een zin uit de mail van 30 augustus, waarin de UM schrijft een project voor nieuwe studio’s te ondersteunen. Er staat: ‘Ondanks dat studenten zelf – en niet de UM – verantwoordelijk zijn voor het vinden van een woonplek, werkt de UM graag mee aan woonprojecten voor studenten.’

Dat nodigt uit tot schouderklopjes, toch? Niet echt. Het is fijn dat de UM nieuwe onderkomens voor studenten steunt, maar ik denk dat zoiets vanzelfsprekend is. Inderdaad, de universiteit is niet verantwoordelijk voor genoeg woonruimte voor studenten in een wooncrisis, dat zijn de gemeente, projectontwikkelaars en aannemers. Waar de universiteit wél verantwoordelijk voor is, is een van de oorzaken van die wooncrisis: het blijven aantrekken van nieuwe studenten. Tussen 2019 en 2021 steeg het aantal ingeschreven studenten met bijna 4.000, volgens de cijfers op de website van de UM. Ongeveer de helft van die groep bestaat uit internationale studenten, die onmogelijk thuis kunnen blijven wonen en geen studenten-OV krijgen.

Het is een ingewikkelde situatie, want er is niet één verantwoordelijke partij. Hoewel de UM actie onderneemt om het probleem op te lossen, is het ook belangrijk om te kijken naar de structurele kant: een universiteit kan niet blijven groeien terwijl de stad op knappen staat. Dus, voordat mensen zichzelf een kushandje in de spiegel geven, wil ik ze wat vragen stellen, zoals: Bent u ook wel eens twee uur onderweg naar uw werk? Heeft u al eens in een busje gewoond? Bent u bereid €650,- per maand te betalen voor een kamer van 9m2? Verhuist u met alle liefde terug naar uw ouders? Studenten die zich inschrijven voor de meest internationale universiteit van Nederland worden nog steeds met dit soort situaties geconfronteerd, en laten we eerlijk zijn: het is niet echt een warm welkom.

Puck Füsers

 

               

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Tags: puck,studentenhuisvesting,inschrijvingen,studentenkamer,kamercrisis,kamercrisis, kamernood, kamertekort, zoektocht, huisvesting, student & stad

Reacties

Nico Rasters

Waarom is de universiteit "niet verantwoordelijk voor genoeg woonruimte voor studenten in een wooncrisis"?
De UM zegt zelf dat ze zich sterk maakt "voor een inclusieve cultuur; een omgeving die open en toegankelijk is voor iedereen."
En "waar alle studenten en medewerkers zich thuis voelen".
Dat wordt lastig zonder woning.
Vooral als, zoals je zelf al aangeeft, de universiteit één van de veroorzakers van de wooncrisis is.

Ik heb het idee dat de meeste studenten wel woonruimte vinden. Het probleem zal eerder zijn dat die woonruimte niet geschikt en/of onbetaalbaar is. Een soort van verborgen woningnood dus.

Om je vragen te beantwoorden:
* 2 uur onderweg naar werk? Vroeger wel. Wellicht goed om te weten welke normen het UWV hanteert: "In het eerste halfjaar dat u een WW-uitkering ontvangt, hoeft u alleen op banen te solliciteren met een reistijd van maximaal 2 uur per dag. Heeft u na een halfjaar geen nieuwe baan gevonden? Dan gaat de reistijd omhoog naar maximaal 3 uur per dag." Dat is dus minder dan de 4 uur (want je moet ook weer terug, toch?) die jij noemt. Ik zou dezelfde norm hanteren voor studenten, dus max. 1-1,5 uur reistijd voor een enkele reis.
* In een busje gewoond? Nee, maar een Tiny House klinkt wel interessant.
* 650 euro betalen voor 9m2? Nee, maar ik zou de huisbaas in zo'n geval aanklagen.
* Weer bij mijn ouders gaan wonen? Dat heb ik tijdens mijn studie wel gedaan. Voor buitenlandse studenten is het geen optie.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.