Dure kamers in Maastricht en de baas betaalt je collegegeld

Dure kamers in Maastricht en de baas betaalt je collegegeld

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

16-09-2022 · Splinters

Duur wonen

Horrorverhalen over torenhoge huur voor een veredelde bezemkast: de Randstad, en met name Amsterdam, heeft geen geweldige reputatie als het gaat over woonlasten voor studenten. Toch zijn studenten hier in verhouding niet het meeste geld kwijt aan een kamer. Die ‘eer’ gaat naar Maastricht, zo blijkt uit de nieuwe Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van Kences, die vorige week gepubliceerd werd.

Dat heeft met name te maken met het relatief lage besteedbaar budget van de gemiddelde uitwonende student in Maastricht. In het afgelopen collegejaar was dit met 830 euro per maand een van de laagste van het land. Zo’n 58 procent daarvan ging op aan woonlasten (huurprijs inclusief bijkomende kosten als gas, water en licht). Hiermee steekt Maastricht ver uit boven nummer twee Amsterdam (52 procent), de enige andere Nederlandse stad waar de gemiddelde uitwonende student meer dan de helft van het budget kwijt is aan een woning.

In absolute zin eindigt Maastricht qua woonlasten overigens op plek 5 van duurste steden: met gemiddeld 530 euro per maand zit het een tientje boven het landelijke gemiddelde. Hier is Amsterdam, samen met Den Haag, wél koploper met 580 euro.

Collegegeld of studieschuld? De baas betaalt

Een nieuwe trend in horecaland: werkgevers die het collegegeld of de studieschuld van hun werknemers betalen. De baas die een cursus betaalt, dat bestond natuurlijk al, maar met de huidige personeelstekorten gaan sommige werkgevers een stapje verder.

Een paar weken geleden schreef De Limburger al dat Postillion Hotels voor ieder gewerkt uur 2,50 euro studieschuld aflost. Bij een full-time baan komt dat neer op 5000 euro per jaar. Een idee van een groep vierdejaarsstudenten van de Hotel Management School in Maastricht. Uit hun onderzoek bleek dat werknemers daar meer op zitten te wachten dan bijvoorbeeld een auto van de zaak. Directeur Erik-Jan Ginjaar was zo enthousiast dat hij het idee meteen invoerde.

Nu schrijft de Groningse UKrant dat het plaatselijke restaurant Het Zusje een soortgelijk idee heeft. Studenten die daar aan de slag gaan, krijgen maandelijks 166 euro bonus en verdienen zo hun collegegeld terug. Vier dagen later had het restaurant al 52 sollicitaties voor 5 vacatures binnen. Een ongekende luxe blijkt wel uit de reactie van de eigenaar: “Nu kunnen we kijken wie er echt goed bij ons past.”

Een halve kamer voor jezelf

Wie het al vervelend vindt om een douche en een keuken te delen, moet niet in de Wageningse studentenflat Dijkgraaf gaan wonen. Daar is verhuurder Idealis een proef gestart met twee studenten op één kamer. Net als de Universiteit Maastricht, trekt de universiteit in Wageningen veel internationale studenten. De meesten daarvan hebben inmiddels onderdak gevonden, maar “het kan natuurlijk dat er volgend jaar nog meer komen en dat wij en Wageningen het niet meer aankunnen”, zegt Idealis-directeur Bart van As tegen universiteitsblad Resource.

Vandaar dus de proef. Dertig internationale studenten doen al mee. De directeur hoort tot nog toe positieve geluiden, maar relativeert dat het project pas net is begonnen. Wat wellicht helpt is dat een kamer delen in veel andere landen vrij normaal is. Denk bijvoorbeeld aan de dorm rooms op Amerikaanse universiteiten (standaard twee studenten per kamer) of aan drukke steden als Londen, New York of Shanghai (soms tot wel zes personen). Daarnaast delen de Wageningse studenten niet alleen een kamer, maar ook de huur.

Mocht de pilot toch niet goed uitpakken, dan gaat men op zoek naar andere oplossingen voor het kamertekort. “Dan moeten we misschien toch maar een cruiseschip in de haven leggen of een hotel afhuren”, aldus Van As.

Auteur: Redactie

Foto: Loriane Bodewes

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splintes

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.