Veilige haven

Veilige haven

"Vaak bang zijn voor ongewenst gedrag is dodelijk vermoeiend"

02-11-2022 · Studentencolumn

Allereerst: deze column gaat over seksueel ongewenst gedrag. Als je daar liever niet over leest, kun je hier stoppen. Ik sta er niet zo vaak bij stil, maar het is volstrekt normaal om me onveilig te voelen. Gisteren nog zat ik alleen in de trein met een dronken man die door de coupé ijsbeerde. Ik heb hem de hele weg nauwlettend in de gaten gehouden – anderhalf uur lang. Veel mensen zullen het gevoel herkennen en weten dat die angsten niet ongegrond zijn: elke keer dat er een nieuwe zaak naar boven komt, is dat een bewijs dat het gebeurt, dat het ook jou kan overkomen.

Maar wat kun je doen om eraan te ontsnappen? De trein ’s avonds niet meer nemen, thuisblijven, je sleutels paraat houden, drankjes afwijzen, je lichaam van onder tot boven bedekken, je route afwisselen? En wat als dat allemaal niet helpt? Hoe kun je verantwoordelijkheid nemen voor situaties die je zelf niet creëert? Hoe dan ook kost het veel energie: vaak bang zijn voor ongewenst gedrag is dodelijk vermoeiend, alle maatregelen nemen om het risico te verkleinen is dat ook. De bekende rituelen zeggen hoe het ervoor staat in deze stad: mijn vrienden gaan niet slapen totdat ik ze app dat ik thuis ben, iemand biedt aan me naar huis te brengen, ik loop op hoog tempo en alleen door verlichte gebieden.

Het is niet makkelijk om te praten over seksueel ongewenst gedrag, vooral niet voor hen die het is overkomen, maar ik ben blij dat het bespreekbaar wordt gemaakt. Want het is waar: dit is een wereld die me niet altijd – of in ieder geval te weinig – beschermt. Kan de universiteit dat wel? Ik hoop dat die zich nu opstelt op een manier die verandering teweeg kan brengen. Dat kan voornamelijk door actie te ondernemen, door tijd en geld voor het onderwerp vrij te maken, maar ook door ruimte te creëren voor de woede, angst en het verdriet die door dit soort situaties ontstaan. Ik hoop vooral dat er werk van wordt gemaakt zodat de UM een veilige haven wordt - dat de bescherming er op sommige plekken wél kan zijn.  

Puck Füsers

             

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck,seksueel geweld,seksueel ongewenst gedrag, sociale veiligheid

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.