Veertig Europese starting grants naar Nederland

Veertig Europese starting grants naar Nederland

Twee naar Maastricht

22-11-2022 · Nieuws

NEDERLAND/MAASTRICHT. De Europese Onderzoeksraad ERC heeft 408 jongere wetenschappers blij gemaakt met beurzen van gemiddeld 1,5 miljoen euro. Veertig van hen werken bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten waarvan twee aan de Universiteit Maastricht.

De starting grants zijn bedoeld voor wetenschappers die twee tot zeven jaar geleden gepromoveerd zijn. Voor deze ronde werden bijna drieduizend aanvragen ingediend, waarvan zoals gebruikelijk maar een klein deel kan worden gehonoreerd; dit jaar 15 procent.

Brons

De meeste toekenningen gingen naar wetenschappers aan Duitse (81) en Britse instellingen (70). Het kleine Nederland sleept maar liefst 40 starting grants in de wacht en laat daarmee Frankrijk (39) net achter zich. De Maastrichtenaren die in de prijzen vallen zijn Anna Beckers (faculteit rechten) en Daniel Keszthelyi (faculteit Health Medicine and Life sciences).

Van alle beurzen gingen er 28 naar wetenschappers met de Nederlandse nationaliteit. Die kunnen ook aan buitenlandse instellingen werken, zoals – omgekeerd – ook buitenlandse wetenschappers een beursaanvraag in Nederland hebben gedaan.

In Nederland ontvingen wetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht dit keer de meeste beurzen. 

 

ERC Starting grants 2022

 

 

 

Radboud Universiteit

6

Universiteit Utrecht

6

Rijksuniversiteit Groningen

5

TU Delft

3

Universiteit Leiden

3

TU Eindhoven

3

Universiteit Twente

3

Universiteit Maastricht

2

Vrije Universiteit Amsterdam

2

Leids UMC

2

Erasmus MC

1

AMC UvA

1

VU MC

1

Universiteit van Tilburg

1

Universiteit van Amsterdam

1

   

Totaal

40

 

Voorbehoud

De lijst van succesvolle kandidaten kan nog drastisch veranderen, waarschuwt de ERC. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk officieel “niet-geassocieerd” met Horizon Europe, het EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie waaruit de beurzen betaald worden. Mocht dat zo blijven, dan krijgen succesvolle aanvragers van Britse gastinstellingen hun beurs alleen als zij die meenemen naar een gastinstelling in een land dat wél mee mag doen met Horizon Europe.

HOP, Hein Cuppen

Auteur: Redactie

Foto: Pixabay

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: ecr,starting grants,beurzen,subsidie

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.