Zes Maastrichtse topopleidingen volgens Keuzegids

Zes Maastrichtse topopleidingen volgens Keuzegids

UM valt uit top 3 algemene ranglijst universiteiten

29-11-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De bacheloropleidingen econometrie, geneeskunde, Circular Engineering, Global Studies en het University College in Maastricht en Venlo scoren goed in de jaarlijkse Keuzegids die vorige week verscheen. Zij krijgen het predikaat ‘topopleiding’. De Universiteit Maastricht valt op de algemene ranglijst van universiteiten uit de top 3.

Utrecht (klassieke universiteiten) en Wageningen (overige universiteiten) behouden hun koppositie.

In de Keuzegids zet de redactie op een rij wat volgens haar de beste universitaire bacheloropleidingen van Nederland zijn. Ze baseert zich op de oordelen van ruim 286 duizend studenten die dit voorjaar de Nationale Studenten Enquête invulden. Zij gaven cijfers voor de inhoud van hun opleiding, hun docenten, de toetsing, de sfeer en de manier waarop ze worden voorbereid op hun loopbaan. Daarnaast weegt mee hoeveel studenten zich inschrijven voor het tweede jaar en of ze binnen vier jaar zijn afgestudeerd.

Wie meer dan 75 punten scoort, mag zich ‘topopleiding’ noemen. Die eer valt zes (en niet vijf, zoals eerder abusievelijk vermeld) Maastrichtse bachelors ten deel: econometrie, geneeskunde, Circular Engineering, Global Studies en het University College in Maastricht en Venlo. Het Science Programme voegde zich vorig jaar ook bij dit rijtje, maar voldoet nu met 71 punten net niet meer aan de norm. De studie is nog wel het beste van het land in haar categorie. Datzelfde geldt voor psychologie, Data Science en Arts and Culture, die allemaal een (gedeelde) eerste plaats behalen.

De Maastrichtse rechtenfaculteit boekt minder succes. Nederlands recht scoort slecht en krijgt slechts 37 punten. Daarmee belandt de opleiding op de tiende plaats en laat het alleen de Vrije Universiteit in Amsterdam achter zich. De studenten zijn bijzonder ontevreden over de toetsing, maar vinden ook de inhoud en de sfeer onder de maat. European Law School weet 46 punten te bemachtigen, maar komt desalniettemin niet verder dan de laatste plaats in de ranglijst van internationale juridische bachelors.

Ook de Maastrichtse studenten biomedische wetenschappen zijn minder tevreden dan hun collega’s in het land, de opleiding belandt met 51 punten op de laatste plaats. Docenten, toetsing en de doorstroom naar het tweede jaar zijn hier de pijnpunten. Bij de School of Business and Economics is Business Engineering de zwakste opleiding. De inhoud wordt magertjes gevonden, net als de docenten en de toetsing en dat levert 51 punten en een laatste plaats op.

Tot slot blijkt uit de Keuzegids dat de UM overduidelijk nog altijd de meest internationale universiteit van Nederland is. Van de tien opleidingen met de meeste internationale studenten komen er zes uit Maastricht. Ook wordt het Engels van de docenten hier (en dat is al jaren zo) het beste beoordeeld; met een 4,3 uit 5.

HOP/CF

Auteur: Redactie

Illustratie: Shutterstock

Tags: keuzegids,bachelors,topopleiding,ucm,geneeskunde,rechten,venlo,sbe,ranking,ranglijst

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.