Mensa niet zo duur als gedacht en ook Nijmegen heeft een universiteitskat

Mensa niet zo duur als gedacht en ook Nijmegen heeft een universiteitskat

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

02-12-2022 · Splinters

Toch niet zo’n duur broodje

Het leven wordt duurder, ook aan de Universiteit Maastricht. Een maaltijd in de mensa zou zelfs 25 procent meer kosten dan een paar maanden geleden, ving Observant op in de wandelgangen. Dat klopt niet, zegt René Kersten, accountmanager van cateraar Eurest. De prijzen zijn in oktober inderdaad gestegen, maar met 13,2 procent in plaats van 25.

Normaal past Eurest de prijzen alleen in januari aan. De cateraar maakt daarbij gebruik van de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die houdt bij hoe hoog de inflatie is in Nederland. In januari 2022 is dit niet gebeurd, maar in de loop van het jaar schoten de kosten toch wel erg snel omhoog. “Met uitschieters tot wel 40 procent op groenten, graanproducten en zuivel”, laat Kersten via de mail weten.

De cateraar kreeg toestemming van de UM om bij wijze van uitzondering de prijzen gedurende het jaar te verhogen, met 13,2 procent. Bij de indexatie van januari 2023 wordt met deze tussentijdse verhoging rekening gehouden, aldus Kersten.

Campuskat

Een rode kater heeft de nodige bekendheid verworven aan de Radboud Universiteit, schrijft zusterblad Vox. Het diertje ontdekte dat de draaideur van het Huygensgebouw – de thuisbasis van faculteit der natuurwetenschappen, wiskunde en informatica – op zijn bewegingen reageert. Sindsdien is hij regelmatig op borrels en bijeenkomsten te vinden en haalt hij in de kantine zijn dagelijkse portie knuffels op.

Inmiddels is het dier omgedoopt tot de ‘Huygenskat’ – de eigenaar, en daarmee de ‘echte’ naam, is namelijk onbekend. Hij bouwde al een flinke schare fans op: een instagrampagina met foto’s van hem telt meer dan 1300 volgers en er is een populaire groepschat waarin studenten kiekjes delen. De kat is dan ook een “gezamenlijke studievriend” geworden, tekent Vox op uit de mond van een student. Voor problemen zorgt hij zelden. “Normaal is hij heel aanhankelijk en lief – alleen gisteren heeft hij per ongeluk een eend gevangen.”

De Huygenskat kent overigens een illustere voorganger: de Groningse ‘universiteitskat’ Professor Doerak. Deze kater was zo vaak in een universiteitsgebouw te vinden dat deze in 2018 een studentenpas – inclusief eigen studentnummer – kreeg.

Opstapelende citaties

Ruim tien jaar geleden kwam aan het licht dat Diederik Stapel, op dat moment hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit Tilburg en ster in zijn vakgebied, op grote schaal had gefraudeerd. Met uit de duim gezogen onderzoeksgegevens fabriceerde hij mediagenieke resultaten, zoals dat de gedachte aan grote stukken vlees mensen egoïstisch maakt.

Na de onthulling werden veel van zijn publicaties teruggetrokken, maar blijkbaar is dat niet overal goed doorgedrongen. Nog geregeld verwijzen wetenschappers naar Stapels verzonnen werk, ontdekte de Volkskrant. In de afgelopen vijf jaar ging het om zeker 115 citaties in wetenschappelijke publicaties. Soms als voorbeeld van fraude, maar in de meeste gevallen in alle ernst, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een theorie.

Meerdere ‘Stapel-citeerders’ laten aan de krant weten dat ze niet op de hoogte waren van de terugtrekking. Sommigen waren online op een oude versie gestuit of herinnerden zich het artikel nog uit de tijd voordat de fraude bekend werd.

Het is een fenomeen dat vaker voorkomt, merkt Lex Bouter (emeritus-hoogleraar methodologie en integriteit aan de VU) op in het Volkskrantartikel. Volgens hem gaat het om onnodige fouten, aangezien er goede software bestaat die controleert of er in manuscripten naar teruggetrokken artikelen wordt verwezen.