Vidi-beurs voor twee Maastrichtse wetenschappers

Vidi-beurs voor twee Maastrichtse wetenschappers

In totaal vielen 97 ervaren onderzoekers in Nederland in de prijzen

29-06-2023 · Nieuws

NEDERLAND. Van de 97 wetenschappers die een Vidi-beurs van maximaal 800 duizend euro hebben ontvangen, komen er twee uit Maastricht: Iskander De Bruycker van de faculteit Arts and Social Sciences én Keri Vos, wetenschapper bij de groep Gravitational Waves and Fundamental Physics.

Met IEDER1TOEGANG onderzoekt Iskander De Bruycker (universitair docent in EU politiek en beleid) of beleidsmakers toegankelijk zijn voor alle lobbyisten, ongeacht hun maatschappelijke achtergrond. In zijn onderzoek verwacht hij dat beleidsmakers vooral uitwisselen met lobbyisten die op hen lijken; lobbyisten met dezelfde leeftijd, gender en etnische achtergrond. Of dat beeld klopt, zoekt hij uit aan de hand van onder andere focusgroepen, grootschalige enquêtes en 'vignet' experimenten. 

Keri Vos van de faculteit Science and Engineering zoekt naar een oplossing voor de 'missende antimaterie puzzel' van het heelal. Hierbij bestudeert zij "het uiteenvallen van zware beauty deeltjes", aldus haar aanvraag bij NWO. De hoop is om een baanbrekende verandering teweeg te brengen in het begrip van het heelal.

NWO

Vorig jaar kende NWO een recordaantal van 101 Vidi-beurzen toe. Die piek volgde na een dip tijdens de coronapandemie. Nu zijn er dus vier beurzen minder uitgedeeld. Met 10 beurzen was de Universiteit Utrecht opnieuw het succesvolst.

Voor deze Vidi-ronde beoordeelde NWO de aanvragen van 551 onderzoekers: 304 mannen, 244 vrouwen en 3 genderneutrale aanvragers. Uiteindelijk kregen 54 mannen (56 procent) en 43 vrouwen (44 procent) een beurs. Dat is een honoreringspercentage van 18 procent.

De Vidi-beurzen maken deel uit van het Talentprogramma van NWO. Voor beginnende wetenschappers zijn er de Veni-subsidies, daarna volgen de Vidi-subsidies voor ervaren wetenschappers en de zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag indienen voor een Vici-subsidie.

De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar in het jaar 47 v. Chr. na een gewonnen veldslag naar de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

HOP, Peer van Tetterode/WD

Auteur: Redactie

Foto: Pexels

Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: vidi,nwo,fse,fasos,eu,beleid,lobbyisten,deeltjesfysica

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.