Tijdelijk studenten in huis nemen: “Negen is het record”

Tijdelijk studenten in huis nemen: “Negen is het record”

Hospita beleeft comeback in studentensteden

31-08-2023 · Achtergrond

NEDERLAND. Het collegejaar gaat beginnen en de kamernood is in veel steden weer groot. Rustige studenten kiezen steeds vaker om ouderwets in te gaan wonen bij een hospita. Instellingen en gemeenten, waaronder Maastricht, moedigen het aan. “Mijn hospita is net een lieve oma.”

In november gaat de musical ‘De Hospita’ in première. In het stuk speelt Simone Kleinsma een aan lager wal geraakte diva op leeftijd die uit geldnood drie theaterstudenten in huis neemt. Kleinsma’s rol past goed bij een veranderende tijdsgeest; hospita’s zijn nooit helemaal weggeweest, maar raakten de laatste decennia wat uit de mode omdat er meer studentenhuizen kwamen. Nu boeken ze gestaag terreinwinst in de huidige woningnood.

Peaceful Palace

Universiteiten en hogescholen roepen hun medewerkers al enkele jaren op om in het begin van het collegejaar buitenlandse studenten in huis te nemen. Die kunnen niet altijd een betaalbare studentenkamer vinden voor ze hierheen komen.

Fontys-docent Piet van Beurden noemt zijn huisgenoten een verrijking. “Ik bekommer me om ze.” Hij biedt sinds 2019 elk jaar onderdak aan internationale studenten aan het begin van het collegejaar. “We noemen het huis The Peaceful Palace omdat studenten uit alle windstreken vredig samen kunnen wonen. Momenteel heb ik iemand uit Rusland, Zimbabwe, Italië, Litouwen en Roemenië in huis.” Dat valt mee, zegt Beurden luchtig. “Negen is het record.”  

Voor de noodopvang vraagt Van Beurden niets. De meeste studenten probeert hij binnen twee weken aan een andere woonruimte te helpen. Als dat niet lukt dan mogen ze langer blijven voor een lage huur. “Dat zijn er dan een of twee. Ik vraag ze een onkostenvergoeding van bijvoorbeeld 250 euro. En als ze vrijwilligerswerk doen, zoals het geven van taallessen, dan vraag ik minder.”

Platform

In de meeste studentensteden zien gemeenten en hogeronderwijsinstellingen de hospita als een welkome oplossing. Ze werken vaak samen met platform Hospi Housing, dat in elke studentenstad actief is. Zo ook de gemeente en de Universiteit Maastricht: in 2022 startten zij een samenwerking met het platform, met als doel in twee jaar tijd zo’n honderd UM-studenten onder te brengen bij lokale hospita.

Medeoprichter van Hospi Housing Daan Donkers: “Hogescholen en universiteiten verwijzen studenten naar ons door en we voeren samen met de gemeente campagne om hospita’s te werven.”

Bij het platform hebben zich sinds de oprichting in 2019 landelijk zo’n 1.500 hospita’s ingeschreven. Er zijn nu vijfhonderd studenten gehuisvest, terwijl er zo’n 20 duizend studenten op de wachtlijst staan. De overige hospita’s hebben nog geen geschikte huisgenoot kunnen vinden. Dat heeft volgens Donkers verschillende redenen: “De match laat soms wat op zich wachten doordat hospita’s die zich aanmelden vaak nog persoonlijk advies willen en na willen gaan wat de gevolgen zijn voor de verzekering en de belastingdienst.”

Ook in Maastricht blijft het aantal geïnteresseerden voorlopig achter bij het aantal matches, liet Donkers voor de zomer aan Observant weten. Eind juni hadden zich een kleine duizend geïnteresseerde UM-studenten bij het platform gemeld, tegenover zestig potentiële hospita. Aan het einde van dit kalenderjaar hoopt Donkers op zo’n honderd matches in de Limburgse hoofdstad. “Al is dat redelijk ambitieus.”

Opschalen

Hospita’s kunnen een huur van 490 euro per maand vragen waar ze geen belasting over hoeven af te dragen. Donkers: “Het wordt zo gestimuleerd door de overheid.” Al speelt die bijverdienste vaak niet een grote rol bij de hospita, meent hij. “Ze willen de student graag helpen, voor het geld hoef je het niet te doen.”

Elisa Weehuizen, voorzitter van studentenvakbond LSVb heeft niets tegen de woonvorm. “Het geeft net wat meer mogelijkheden voor de zoekende student en kan ze sneller aan een kamer helpen.” Maar ideaal is de oplossing niet, merkt ze aan. “We kunnen dit nooit zo opschalen dat we het tekort ermee oplossen. Er moet gewoon meer bijgebouwd worden.”

 

Student Zoe Gonzalez (27) studeert cello aan de HKU en woont in Utrecht bij Monique en Wim van Leeuwen

Huur: 450 euro per maand 
Ruimte:
“Een eigen kamer van 16 vierkante meter op de derde verdieping”
Huurperiode: “We hebben geen einddatum afgesproken”
Komt oorspronkelijk uit: “Spanje” 
Sinds: “Anderhalf jaar geleden”

Monique: “Ik zou iedereen een Spaanse conservatoriumstudent in huis aanraden. Zoe is rustig en netjes, maar ook in voor een praatje op zijn tijd. We lopen elkaar niet in de weg. Alles gebeurt in goed overleg. Voor ons was het ook niet zo’n grote moeite om rekening met haar te houden, want we zijn veel kinderen en kleinkinderen gewend.”

Zoe: “Het is een goede match, het vinden van een huis vond ik lastig, maar het vinden van een hospita ging heel snel, binnen een maand. Monique is net een lieve oma, ze heeft veel levenservaring en ze is autonoom. We hebben veel respect voor elkaar. Het voelt alsof ik thuis ben.”

Foto: Hospi Housing 

 

 

Student Elianne Bos (19) volgt een mbo-opleiding tot zelfstandig werkende gastvrouw op het Summa-college in Eindhoven en woont in Veldhoven bij Kate Liu, haar man en twee kinderen.

Huur: 650 euro per maand
Ruimte: “Een eigen kamer van 16 vierkante meter op de middenverdieping”
Huurperiode: “We hebben geen einddatum afgesproken”
Komt oorspronkelijk uit: “Almelo”
Sinds: “Afgelopen zaterdag”

Elianne: “We eten vaak samen en dat vind ik fijn. Ook ben ik veel aan het spelen en dingen aan het doen met de kinderen. Dat deed ik thuis ook veel in mijn gezin.”

Kate: “We hadden ruimte over in het huis en we wilden graag een student helpen. Elianne is een hele lieve meid en ze helpt ons ook. Wij zijn Chinees en doordat zij in het Nederlands met de kinderen praat, leren zij veel sneller Nederlands.”

Foto: Kate Liu

 


HOP, Peer van Tetterode / DV

Auteur: Redactie

Foto: Hospi Housing

Tags: hospita,hopsihousing,huisvesting,kamernood,studentenhuisvesting,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.