“Zonder fouten, zonder onzekerheid, is er geen groei”

“Zonder fouten, zonder onzekerheid, is er geen groei”

Collegevoorzitter Rianne Letschert over de balans tussen presteren en ontspannen

05-09-2023 · Nieuws

MAASTRICHT. Fouten maken mag, onzekerheid is geen schande, maar eigenlijk heel normaal. Met die boodschap aan studenten luidde de voorzitter van het college van bestuur, Rianne Letschert, afgelopen maandag het nieuwe academisch jaar in. Het thema - dit jaar door studenten bedacht - van de opening in het Vrijthoftheater: Compassion and challenges: flourishing through resilience.

De studententijd is de mooiste tijd van je leven, dat is al heel lang een gevleugelde uitdrukking. Maar als dat ooit al waar was (“dan heb je het beste op je 25e al gehad, dat zou toch wel treurig zijn”) is het tegenwoordig nog meer de vraag: studenten gaan gebukt onder stress en hoge eisen, hield Letschert de goed gevulde zaal voor. Ze voelen zich opgejaagd, overladen, soms eenzaam, en worstelen om te beantwoorden aan de verwachtingen: van henzelf, de studie en hun omgeving. Niet zo vreemd dat de helft last heeft van psychische klachten (van wie 12 procent ernstige), zoals blijkt uit een Trimbos- onderzoek naar de mentale gezondheid van studenten.

Mislukken

De sociale media die vol staan met succesverhalen spelen hierin een grote rol. Mislukken lijkt iets dat alleen zwakkeren onder ons overkomt. Niets is minder waar, betoogde Letschert. Zonder fouten, zonder falen, maar ook zonder onzekerheid, is er geen groei mogelijk. Iedereen maakt fouten, grote en kleine, iedereen voelt zich soms onzeker, maar die ervaringen worden lang niet altijd gedeeld waardoor de student van vandaag (en die niet alleen, het zit in onze hele maatschappij) een scheef beeld krijgt van wat ‘normaal’ is.

Stress is ook oké

De Universiteit Maastricht onderneemt op tal van manieren actie om het welzijn van de studenten te bevorderen - denk aan vaardigheden waarmee je tegenvallers in het leven beter aankunt - en om een gemeenschap te creeëren waar falen mag. Doel is niet om alle stress weg te nemen, integendeel, stress en druk zijn niet alleen negatief, betoogde Letschert. Ze helpen om een doel te bereiken en geven een extra goed gevoel als de eindstreep is behaald. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen presteren en ontspannen.

“Moeilijke onderwerpen gaan we daarbij niet uit de weg”, klonk het, verwijzend naar de campagne rondom seksuele veiligheid die tijdens de facultaire introductie is gestart.

Auteur: Riki Janssen

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: oaj23,rianne letschert,werkdruk,stress,onzekerheid,falen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.