Nederland wint 44 Europese starting grants

Nederland wint 44 Europese starting grants

UM-onderzoekster krijgt beurs van anderhalf miljoen euro voor hersenonderzoek

05-09-2023 · Nieuws

NEDERLAND. De Europese Onderzoeksraad ERC heeft 400 beurzen van gemiddeld anderhalf miljoen euro toegekend aan jonge wetenschappers. Van hen werken er 44 bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten, onder wie Sanne ten Oever, universitair docent aan de Maastrichtse faculteit Psychologie en Neurowetenschappen.

De starting grants zijn bedoeld voor onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke carrière, die twee tot zeven jaar gepromoveerd zijn. Er werden deze ronde bijna 2700 voorstellen ingediend, waarvan 14,8 procent succesvol was.

Communicatie hersendelen

Sanne ten Oever van de Universiteit Maastricht zegt het “onwerkelijk, leuk en deels spannend” te vinden dat ze de beurs krijgt. Het spannende “zit erin dat ik nu vooral bezig ben met mijn eigen onderzoek, maar straks ook leiding ga geven aan anderen die vragen zullen onderzoeken die ik belangrijk en interessant vind”.

Sanne ten Oever

Ten Oever ontvangt anderhalf miljoen euro voor haar vijfjarig onderzoeksprogramma Back to the future. Daarin wil ze ontrafelen hoe de communicatie tussen twee delen van de hersenen verloopt, de frontale en de sensorische gebieden.

“We weten dat de frontale gebieden informatie versturen naar de sensorische gebieden om nieuwe inkomende input uit de zintuigen beter te kunnen verwerken, maar we weten nog niet precies hoe”, legt Ten Oever uit. “De eerste onderzoeksvraag is dus hoe die communicatie verloopt. De tweede vraag is of we die communicatie kunnen verbeteren door het brein met elektrische signalen te stimuleren.”

Brons

De meeste toekenningen zijn voor wetenschappers aan Duitse (87) en Franse instellingen (50). Nederland sleept 44 starting grants in de wacht en laat grotere landen als Italië en het Verenigd Koninkrijk (beide 32) ruim achter zich.

ERC starting grants 2023

   

Universiteit Leiden

   

8

Universiteit Utrecht

   

6

TU Delft

     

5

Universiteit van Amsterdam

 

5

NWO-instituten

   

3

Rijksuniversiteit Groningen

 

3

Vrije Universiteit Amsterdam

 

2

TU Eindhoven

   

2

Radboud Universiteit

 

2

AMC-UvA

     

2

Wageningen Universiteit

 

1

Universiteit Twente

   

1

Universiteit Maastricht

 

1

Prinses Maxima Centrum

 

1

VUmc

     

1

KNAW

     

1

Totaal

     

44

HOP, Hein Cuppen / Peter Doorakkers