Tussen wal en schip geraakt tijdens corona

Tussen wal en schip geraakt tijdens corona

Geef alsnog dat afscheidsfeestje

11-09-2023 · Opinieartikel

Tijdens corona hebben nogal wat inmiddels gepensioneerde collega’s geen echt feestelijk afscheid gekregen. En ook promovendi moesten het doen zonder een receptie. Hoog tijd dat dat alsnog wordt ingehaald, betoogt Mir Uiterwijk, medewerker van de universiteitsbibliotheek.

Erkennen en waarderen staat hoog in het vaandel van de universiteit. Iedereen dient zeker tijdens de werkzame periode regelmatig beoordeeld maar meer nog gewaardeerd te worden. Daar worden goede stappen in gezet, gelukkig. Maar wat als je na vele jaren hard werken de universiteit verlaat? Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat? Heb je dan niet net als ieder ander recht op een waardig, en door velen stiekem toch zeer gewaardeerd afscheid van je geliefde universiteit en je collega’s?

Helaas hoor ik in mijn omgeving dat meerdere mensen tijdens de coronajaren buiten de boot zijn gevallen. Zijn ze vergeten? Een simpele virtuele handdruk, ja die was er wel. Soms een klein koffiemomentje ergens buiten op 1,5 meter afstand met een paar ‘happy few’. Ja, want het echte afscheid, de receptie of het etentje met genodigden zou na de pandemie alsnog volgen.

Vreemd dat dat nooit meer gebeurd is. Daar zijn toch afspraken over, er is toch een beleid binnen de UM met het daar bijbehorende geldpotje dat hiervoor bedoeld is? Toch jammer dat de UM zo slordig omgaat met de mensen die ook de universiteit een stukje opgebouwd hebben.

En dat doet me dan ook denken aan al die arme promovendi, die tijdens corona de moed (soms in de schoenen) hadden om dan maar voor een online-promotie te kiezen. Want ja, hoelang je anders moest wachten, wist men niet. Ook zij kregen online, van mensen verspreid over de wereld, soms met erbarmelijke verbindingen, een dankwoordje. Ik geloof niet dat de beloofde receptie, het gezellig samen afsluiten van toch een bijzondere periode in hun leven, er ooit van gekomen is.

Ik ben in ieder geval niet uitgenodigd en dat was wel beloofd.

Mir Uiterwijk, medewerker research & development support universiteitsbibliotheek