“Als actievoerder op de A12 moet je uitkijken dat je de bevolking niet van je vervreemdt”

“Als actievoerder op de A12 moet je uitkijken dat je de bevolking niet van je vervreemdt”

Lezing filosoof Lieven de Cauter over het belang van keiharde acties

13-09-2023 · Interview

“In plaats van de A12 bezetten, kun je beter de petroleumindustrie lamleggen.” Dat meent Lieven De Cauter, dichter, essayist en cultuurfilosoof aan de KU Leuven. De Cauter pleit voor radicale acties die de samenleving ontwrichten. Volgende week geeft hij een lezing Activism in the age of climate crisis, georganiseerd door Studium Generale.

Als tiener stond Lieven De Cauter (64) al op de barricaden. Op de middelbare school voerde hij actie tegen de Chileense dictator Pinochet en deelde hij rode anjers uit voor de onafhankelijkheid van de Portugese kolonie Angola. Later was hij mede-oprichter van het Brussels Tribunal tegen de illegale invasie van Irak en stond hij aan de wieg van het Vlaamse burgerinitiatief Hart boven hard, dat een inclusieve en duurzame samenleving voorstaat. Met als slogan: waar winst het wint van waarde, is verlies het resultaat.

Activisme en wetenschap bijten elkaar niet bij De Cauter, maar gaan hand in hand. Hij is cultuurfilosoof aan de Katholieke Universteit Leuven en werkt sinds 1997 aan de vakgroep architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening. Zijn laatste boek heet Ending the Anthropocene: essays on activism in the age of collapse (2021), waarin hij zijn licht laat schijnen over activisme. 

Met het oog op de klimaatcrisis pleit u voor radicale acties die de samenleving ontwrichten. Hoe ziet dat eruit in uw ogen? 

“We zijn ons veel te weinig bewust van de ernst van de situatie. Volgens sommige deskundigen is de opwarming niet eens het meest urgent, maar de afnemende biodiversiteit. We staan voor een alomvattende catastrofe, die tienduizend maal ernstiger is dan de coronacrisis. Ik ben geen bioloog, maar heb genoeg gelezen om te weten dat deze ecologische crisis veel ingrijpender is qua omvang, kosten en mensenlevens. Ik bedoel, zonder natuur zijn we morgen dood. We kunnen geen drie minuten zonder zuurstof. Dat terwijl het Amazonewoud, een van de longen van de wereld, nu meer CO2 begint uit te stoten dan het opneemt. Het is code rood voor de hele planeet.”

Dat vereist dus keiharde maatregelen.

“Ja, vooral ook van de overheid. Hou vliegtuigen aan de grond. Voer rekeningrijden per direct in. Beperk de consumptie van rood vlees. In de coronacrisis hebben we gezien dat we hard kunnen ingrijpen. En dat moet dus allemaal morgen, niet overmorgen.”

Toch blijven de vliegtuigen nu niet aan de grond.

“Nee, de samenleving is nog niet wakker geschud, de urgentie wordt onvoldoende gevoeld. Daar komt bij dat sommige politici bang zijn voor electorale schade. En dan is er nog de economische druk in dit neoliberale tijdperk. We zitten gevangen in de logica van de economische groei. Dat terwijl Thunberg al eerder tegen de VN zei: ‘I don’t want your hope, I want you to panic.’ Maar ook iemand die je niet van fanatiek activisme kunt verdenken, de baas van de VN, Antonio Guterres, zei vorige week: ‘De klimaatinstorting is begonnen.’”

Volgens Bas van den Hurk, de nieuwe voorzitter van het IPCC (Intergovernemental Panel on Climate Change) is het klimaat niet gebaat bij waarschuwingen en doemscenario’s, maar bij het aanreiken van oplossingen.

“Daar ben ik het mee eens, maar zolang mensen de ernst van het probleem ontkennen, is er helemaal geen draagvlak voor oplossingen. Als filosoof zie ik het in eerste instantie als mijn taak om te waarschuwen. Voor de helft van de VS bestaat de opwarming helemaal niet. Deels is het een politieke kwestie, want ook extreemrechts gelooft nog steeds dat de klimaatcrisis fictie is, van Baudet, de Duitse AfD tot het Vlaams Belang.”

Wat vindt u van de dagelijkse bezetting van de snelweg A12 door Extinction Rebellion?

“Ik ben voor harde acties. Al vraag ik me af of het niet beter is om de petroleumindustrie lam te leggen in plaats van een snelweg te bezetten. Als je in Den Haag woont, en je hebt elke dag last van de blokkades…. Je moet als actievoerder uitkijken dat je de bevolking niet van je vervreemdt. In België hebben actievoerders een energiebedrijf geblokkeerd, wat ik prima vind, aangezien deze bedrijven ontzettend vervuilend zijn en gigawinsten maken. Het cynisme van onze captains of industry is shockerend. De nieuwe CEO van Shell zei laatst: ‘Wij gaan olie pompen en nog olie pompen, dat is onze core business.’ Met andere woorden: fuck the world.”

 

Lieven de Cauter Foto: SG

 

“Wetenschappers moeten zich meer uitspreken”

Nee, Pim Martens, UM-hoogleraar duurzaamheid, is niet afgereisd naar Den Haag om de A12 te bezetten. Hij heeft dat wel overwogen, zegt hij. Martens heeft alle sympathie voor de actievoerders van Extinction Rebellion, maar zelf zoekt hij de barricaden niet op. “Ik ben meer van de zachtere actie, schrijf liever opiniestukken in kranten dan dat ik de snelweg blokkeer.”

Steunt hij de actie van XR? “Ik sta helemaal achter de reden waarom ze dit doen. Het is te gek voor woorden dat de fossiele sector nog steeds zoveel tientallen miljoenen aan subsidie opstrijkt. Alleen ben ik geen grote voorstander van acties, waar mensen last van hebben. Ik keur ze niet af, maar ik kies voor acties die sympathie kweken, die mensen aan het denken zetten, zoals klimaatmarsen.”

Ook vindt Martens, in de lijn van Scientist Rebellion, dat wetenschappers zich meer moeten uitspreken. “Ik doe dat al vanaf de jaren tachtig. Toen was de negatieve invloed van de mens op het klimaat al bekend. Daarna is dat steeds duidelijker geworden. Ik ben er niet moedeloos van geworden. Er zijn nog volop mogelijkheden om het tij te keren, maar dan moeten we het wel echt willen.”

De lezing van De Cauter (in het Engels) is op 18 september (20.00 uur) in de aula MBB, toegang is gratis

Foto: Eveline van Egdom

Tags: Extinction rebellion, xr, cauter

Reacties

Anneke Özen - van Vliet

Ik blijf graag op de hoogte.

Nico Rasters

Het is niet de bevolking die vervreemdt van de actievoerders, maar de actievoerders die zijn vervreemd van de werkelijkheid.

Iedereen die niet gelooft in de doemscenario’s is extreem-rechts. Plus ongetwijfeld -foob en -ist, want dan hoef je niet op de argumenten in te gaan. Het IPCC rapport? Daar hebben ze bij Clintel (https://clintel.nl/) een boek over geschreven. En “How dare you” Thunberg? Het is schrijnend dat we de jeugd laten opgroeien in een angstcultuur. Er zijn zaken waar je kinderen niet mee moet confronteren. Het is de verantwoordelijkheid van volwassenen om problemen op te lossen.

"In de coronacrisis hebben we gezien dat we hard kunnen ingrijpen." Dat klopt. Heel hard. En behoorlijk totalitair. Met censuur, zonder tegenspraak, zonder evaluatie achteraf, maar niet zonder negatieve gevolgen. Er zijn genoeg vergelijkingen te maken met de klimaatcrisis. Het zou een les moeten zijn in wat je NIET moet doen.

"Climate change" wordt ook steeds vaker gebruikt om verantwoordelijkheid af te schuiven en grove nalatigheid te verhullen. Zie de brand in Lahaina (Hawaii). "Het is de schuld van de wereld, want climate change".

Klimaat activisten zijn vooral ongelofelijk hypocriet. Windmolens op zee waardoor walvissen nu met uitsterven worden bedreigd, verontreiniging door de winning van de benodigde mineralen voor elektrische auto's, en toename van armoede door hogere energieprijzen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van het lijden van anderen. Je hoort er bijna niks over, want het is een offer dat de activisten maar al te graag maken.

Vind je -net zoals ik- biodiversiteit belangrijk, voer dan lokaal "actie". Ik heb hydroblokken in de tuin voor de opvang van water. Onbekend bij de meeste hoveniers en mensen in het algemeen. Groene daken? De gemeente Maastricht geeft er geen subsidie voor. Je kunt sedum ook op de grond leggen i.p.v. tegels. Ik heb tuinaarde met olivijn. Dat spul neemt CO2 op en geeft het niet meer af. In Delft zijn ze bezig met mos dat op beton kan groeien (zonder het beton te beschadigen). YouTube staat vol met educatieve filmpjes over hoe je biologisch (dus zonder gif) kunt tuinieren.

Er zijn meer dan genoeg manieren om positief bij te dragen aan een betere omgeving. Of je gaat als een hufter de A12 blokkeren en daarmee overlast en meer uitstoot veroorzaken.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.